Отлагат увеличението на минималната работна заплата за догодина

Най-доброто от печата

17-09-2013, 05:54

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Изготвят бюджет 2014 до края на октомври

Няма да има увеличение на минималната работна заплата през настоящата година.

Това стана ясно от думите на финансовия министър Петър Чобанов при откриването на новата академична година в Университета за национално и световно стопанство (УНСС). На церемонията присъстваше и премиерът Пламен Орешарски. Пред журналисти Чобанов коментира, че няма изгледи да се повиши минималната заплата сега, но е разумно това да стане през 2014 г.

„Проблемът не е фискален, а е от гледна точка на икономическото развитие и на това как ще се отрази тази мярка на заетостта и на потреблението в страната”, обясни Чобанов. Въпросът за размера на минималното заплащане трябва да се реши в рамките на тристранния диалог, смята финансовият министър.

Той бе категоричен, че синдикатите и работодателите трябва да се споразумеят по въпроса. Чобанов обаче отбеляза, че към момента не вижда консенсус в техните нагласи. Министърът бе пестелив и в обещанията си дали ще има коледни добавки за пенсионерите. Той заяви само, че се прави всичко възможно, за да се намерят пари.

Според премиера Пламен Орешарски пък увеличението на минималната заплата зависи от други фактори, като например конкурентоспособността. Той изрази надежда, че синдикати и работодатели ще се споразумеят и ще излязат с обща позиция. Междувременно Орешарски оповести, че се предвижда до края на октомври да бъде изготвен проектът за бюджет 2014.

„В края на този месец и през целия следващ ще бъде истинското обсъждане на бюджета за следващата година”, заяви министър-председателят. Той разкри, че вече са проведени неформални разговори със социалните партньори във връзка с разчета на държавните средства за догодина.

На свой ред финансовият министър обяви, че развитието на бюджета ще зависи от състоянието на икономиката. "Без да тръгне икономиката, не можем да имаме оптимистични очаквания", категоричен бе Чобанов.

"Трябва да разглеждаме бюджета за следващата година по един нов начин, а именно как да оптимизираме съществуващите разходи, така че да освободим възможност за допълнителни разходи, които ще изразяват приоритетите на правителството". Стана ясно, че финансовият министър вече е изпратил запитване до министрите от кабинета, с които настоява да се проучат възможностите за оптимизация на разходите във ведомствата.

В същото време Чобанов е разпоредил на колегите си да направят и конкретни предложения за подобряване на общото благосъстояние и за увеличаване на икономическия растеж.