Жена със 100% инвалидност вече седем години няма личен асистент

Животът

17-09-2013, 10:00

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Преди 10 години Катя заболява от менингит, изпада в двумесечна кома и когато се събужда, вече не е същата

38-годишна жена от Бургас със 100% инвалидност вече седем години е без личен асистент, съобщава Нова телевизия.

Преди 10 години Катя заболява от менингит, изпада в двумесечна кома и когато се събужда, вече не е същата млада жена и майка на 2-годишно тогава дете. Становището на ТЕЛК комисията е, че Катя е със 100% инвалидност. През 2006 година получава право на личен асистент. В същото време лекари препоръчват младата жена да е по-близо до природата.

Преди шест години от Социално подпомагане в Бургас лишили Катя Русева от асистент заради това, че през летния сезон заедно с майка ѝ решават да поживеят на село, където младата жена да е по-близо до природата.

За нея се грижи майка ѝ, която отделя от заплатата си на възпитател, за да плаща на жена, която да се грижи за дъщеря ѝ.

„Съобщих на г-жа Тодорова, че излизаме от града поради настояванията на лекарите. Тя категорично ми отказа с думите: „Нямате право да излизате извън града, ще ви лиша от личен асистент. Ако не се приберете в Бургас, ще направя всичко възможно вие повече да не получите личен асистент", сподели майката Миланка Стоянова.

След като изтича програмата от девет месеца, Миланка отново подава документи в Социално подпомагане, но отговорът е отрицателен. Катя няма право на личен асистент, тъй като според проверяващите тя може да се грижи сама за себе си.

Сега Миланка отделя от заплатата си на възпитател всеки месец по 200 лева, за да плаща на жена, която да гледа Катя, докато е на работа. Жената не проси пари и съчувствие, а настоява дъщеря ѝ да получи личен асистент, който да облекчи грижите за нея.

От агенция "Социално подпомагане" ще търсят варианти за помощ и чрез неправителствени организации, които работят с хора в неравностойно положение.

Източник: 24 часа