Веско Минев: Не мога да скрия, че мечтаем за титлата

Спорт

16-09-2013, 17:55

Снимка:

botevplovdiv.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Защитникът на Ботев в едно откровено интервю след битката за Плов­див

Защитникът на Ботев Веселин Минев бе много щастлив от победата над Локо в битката за Пловдив. Той не скри, че успешната игра на "канарчетата" от началото на сезона го кара да мечтае за титлата.

Веско, Ботев постигна сладка победа над Локо в битката за Пловдив. Отстрани изглеждаше, че ви е доста лесна. Беше ли наистина така?

- На терена определено не беше лесно. В Локо (Пд) са събрани опитни футболисти. Те са стойностен отбор. Но мисля, че ние си направихме лесен мача, особено след втория гол. Играхме по-затворено, след като останахме с 10 човека и нещата се получиха.

Доста футболни специалисти смятат, че "смърфовете" разчитат най-вече на изсипани топки и статични положения. Споделяш ли мнението им?

- Преди дербито Станимир Стоилов направи подробна дисекция на Локо (Пд) и това много ни помогна. Без да съм на 100-процента сигурен, мисля, че 90% от головете им от началото на шампионата са след статични положения. Това обаче явно върши работа, защото Локо победи Левски и не падна от ЦСКА. Истината е, че в България, като спечелиш, си играл супер, ако паднеш - не си показал нищо. Реално нещата не са точно такива.

В дербито постоянно се "хапеше" с Н'Дайе. Определят го като новото откритие на боса на "черно-белите" Коко Динев. Как ти се видя?

- Добър футболист е. Мощен физически. Но всичко зависи как противникът ще го остави да играе. Мисля, че нашите халфове не му оставиха пространство и затова не изпъкваше.

След срещата се радваше като малко дете. Дори след победи над ЦСКА с екипа на Левски не си пощурявал така...

- Аз изживявам всяко дерби. Нормално е като вриш в играта и особено в такива мачове, след това да си щастлив. По-темпераментен съм.

Отборът на брат ти Йордан - Лудогорец, Левски, Литекс и Ботев (Пд) ли ще се борят за евроместата?

- Горе-долу да, но нека минат още 2-3 кръга. Виждате, че никой не може да се откъсне. Доста е рано. Да си представим, че след като се разделят на две 7-ци, губиш от Левски, ЦСКА и Лудогорец, губиш 9 точки и може от първи да станеш седми. Сега Левски уж е в криза, но ако "сините" направят поредица от две-три победи, отново ще влязат в битката за титлата.

В Левски по твое време рецептата за успехи беше Сираков - Стоилов (СС). Сега в Ботев (Пд) са Станимир и Сашо, пак дует СС. Мечтаеш ли за нова титла?

- С оглед на организацията в Ботев и парите, които се наливат, е нормално да имаме високи цели. Искаме да влезем в тройката, но не мога да скрия, че мечтаем за титла. Всеки го прави. Ако ни се отдаде възможност, ще атакуваме. Имаме доста опитни футболисти, които са ставали шампиони. Другите пък са жадни за трофеи. Радостта ще бъде огромна, ако спечелим титлата.

Твоят съотборник Тодор Неделев от зимата ще е футболист на немския Майнц'05. Към него имаше интерес от страна на Тотнъм, Арсенал, Сошо, Ред Бул Залцбург, Вердер и др. Направи ли правилен избор талантът?

- От него знам, че е имало реални оферти единствено от Майнц'05 и Залцбург. Отива в първенство от Топ 4. Но всичко зависи от него. Дай Боже да се развива и после да се хвалим, че сме играли с Тошко.

В сряда се открива базата в Коматево. Ботев разчита изцяло на нов проект, в който една от целите е в близко бъдеще в първия отбор да се налагат повече продукти от школата. Какъв според теб ще е срокът това да стане реалност?

- За всеки е ясно, че това няма как да стане скоро. Да се надяваме, че сегашните второкласници и третокласници после ще се превърнат в новия Тошко. Дано неделевците да са повече.

Правилен ли е форматът на шампионата?

- Ще отговоря така: за доста хора е ясно, че много отбори се издържат със съмнителни мачове. Ще кажа, че в нашия мач срещу Пи­рин (ГД), който спечелихме със 7:1, не бях виждал такова нещо. Пълен цирк. По-добре да играеш пет пъти с Левски, ЦСКА и Локо (Пд), за да може нивото ни в българския футбол да се вдигне. Ще спра дотук.

Скоро има конгрес на БФС, като за основен съперник на президента Борислав Михайлов се спряга Христо Стоичков. Лично ти кой искаш да спечели?

- Не искам да взимам страна. Аз искам който е, да работи за доброто на футбола. Смешно е примерно да нямаме стадиони, а да не говорим и за база за националния отбор.

България играе силно в световните квалификации, но дори и две победи до края може да не ни класират на баражите за Мондиал 2014 в Бразилия. Ще играем ли на световното?

- Със сигурност излизаме за 6 точки в оставащите два мача. Първо мислим за Армения, но знаете, че не всичко зависи от нас. Просто изпуснахме мачове, в които можеше да спечелим или откраднем нещо, и то го заслужавахме. Визирам двата мача в Дания и този с Италия там. Дано се класираме за Бразилия, така ще зарадваме цяла България.

Само треньорът Любослав Пенев ли сплоти колектива на националния отбор?

-Не само той, но като цяло Любо Пенев вдигна много отбора. Просто всичките в отбора разбрахме, че България няма нужда от цупене. Сега всички сме приятели и мисля, че това се вижда на терена.

Утре започва груповата фаза на Шампионската лига. Кой според теб е фаворит и кога отново можем да очакваме български отбор в надпреварата?

- Фаворитите са ясни - Байерн Мюнхен, Барселона, Манчестър Юнайтед. Дано да не забравям някой. Но се замислям кога можем да видим български отбор. Дай Боже да е скоро.

Знаем, че си любител на високите скорости. Може ли в бъдеще да те видим свързан с тази професия, а не с футбола?

-Понякога карам бързо, но мисля, че съм спокоен шофьор. Принципно брат ми е по-голям любител на високите скорости. Абсурд е да се захвана с нещо такова.

Източник "Меридиан Мач"/ Sportline.bg