Димитровград обгазен със серен диоксид!

Региони

16-09-2013, 17:43

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Превишение на алармения праг за серен диоксид беше регистриран днес в град Димитровград. Допустимата стойност е под 350

В три последователни часа автоматичната измервателна станция "Раковски" - Димитровград" в града е отчела концентрации на този замърсител над 500 микрограма на кубичен метър въздух, с което е налице превишение на алармения праг, съобщи Dariknews.bg

Измерените нива на серен диоксид са, както следва: В 13 ч. е регистрирана концентрация от 960,03 микрограма на кубичен метър въздух. В 14 ч. е регистрирана концентрация от 969,45 микрограма на кубичен метър въздух. В 15 ч. е регистрирана концентрация от 609,62 микрограма на кубичен метър въздух.

Причините за регистрираните високи стойности са емисии от ТЕЦ "Марица 3" АД, съобщават от РИОСВ. Покачването на стойносите е било много изненадващо, тъй като в 12 ч. концентрацията е била 100 микрограма и изведнъж в 13 ч. тя е скочила на 960,03 микрограма на кубичен метър въздух. Дори от централата се търсили дали около теца не е възникнал пожар, което би могло да бъде причина за рязката промяна на концентрацията на серен диоксид.

Към 16 ч. показателите са били в норма, съобщиха преди минути от РИОСВ-Хасково. ТЕЦ "Марица 3" АД е предприело мерките съгласно изискванията на Комплексно разрешително за намаляване на масовия поток на SO2, чрез промяна в количеството и качеството на подаваното гориво.  

В такива случаи чувствителна група са деца, възрастни и хора с астма, сърдечно-съдови или хронични белодробни заболявания.

Препоръчителни предпазни мерки, които следва да се вземат от засегнатото население са: да не напускат жилищните или работните помещения като затворят плътно прозорците на стаите, да се избягва физическа дейност на открито; занятията по физкултура в училищата да се провеждат на закрито. РИОСВ- Хасково продължава да следи посредством системата за реално време качеството на атмосферния въдух в града.