Блокират телефони при операции за обезвреждане на взрив

Най-доброто от печата

16-09-2013, 06:08

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Отнема се правото на президента да назначава главния секретар на МВР

Правомощие за блокиране на мобилните телефони и всякакви телефонни комуникации при операции за разкриване и обезвреждане на взрив ще имат служителите на МВР. Това предвижда новият Закон за Министерството на вътрешните работи.

Неговият работен вариант беше публикуван за обществено обсъждане.

Към комплекса от действия на полицията за предотвратяване на престъпления пък занапред ще влиза и устното разубеждаване на потенциални престъпници.

Прави впечатление, че в новия закон за първи път се въвежда и правилото досъдебните производства да се разпределят на случаен принцип.

Според новите разпоредби се отнема правото на президента да назначава главния секретар на МВР, като той ще бъде избиран за петгодишен мандат от Министерския съвет по предложение на вътрешния министър. Премахва се и възможността министерството да получава дарения.

Новите правила въвеждат фигурата на извънщатните служители, които ще се включват в борбата с престъпността, но за това няма да получават заплати.

Глоба до 300 лева се предвижда за всеки, който е редовно призован в полицията и не се яви. Тези пък, които не се подчиняват на полицейските разпореждания, ще трябва да платят глоба от 500 лева.

Глобата за посегателство срещу униформен все така ще се наказва с до 1000 лева. Толкова ще е сумата и за граждани, които пречат на униформени да си свършат работата.

2 хил. лева ще трябва да платят хората, които откажат да предоставят телефона си или колата си на полицай.