Не спират тока, ако дължим до 155 лв.

Най-доброто от печата

16-09-2013, 06:03

Снимка:

Монитор

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Дават 60 дни за жалби за изгорели уреди

Енергото няма да има право да ни спира тока, ако дължим сума, по-малка от половин минимална работна заплата. В момента минималната заплата е 310 лв., което означава, че ако сметката е до 155 лв., но не сме я платили в срок, енергото няма да може да ни отвърти бушона.

 

Ако не платим и фактурата за следващия месец обаче, ЕРП-то вече ще има право да ни спре електричеството. Това предвиждат част от поправките в Закона за енергетика. Очаква се те да бъдат внесени в Народното събрание тази сряда, научи „Монитор” от свои източници сред управляващите. Сега енергодружествата спират тока независимо дали сметката му е 2 лв. или 200 лв.

 

Клиентите няма да останат без ток, ако не са го платили и ако попадат в хипотезата на друга промяна в закона. Тя предвижда те да имат право да не платят сметка, в която им е фактурирано с 30% по-голямо потребление. Това положение ще важи, докато енергото не докаже, че завишената консумация е реална. Предвидено е консумацията да се сравнява със същия месец на предходната година но от управляващата партия признават, че въпросът е отворен за дискусия. Освен това в тези случаи клиентите ще могат да искат проверка на електромера за сметка на енергото. Както и да присъстват на нея. Това се прави, за да може най-накрая да се промени логиката „първо плати, пък после ни съди” към „първо докажи потребление, а после плати”, обясниха от вносителите.

 

Изцяло нова промяна в закона, която не беше разписана при дискусиите с гражданските организации, е за прекратяване на практиката енергото да начислява сметки за три или шест месеца назад без знанието на клиента. Това се случва, когато ЕРП-то провери електромера, види, че той не отчита коректно и го „узаконява” с подписите на двама съседи. По този начин се получават сметки за потребление от няколкостотин до няколкохиляди лева на граждани със средна месечна сметка от 50-ина лева, обясниха експертите, подготвили текстовете.

 

В окончателния вариант за законовите промени се предвижда срокът за жалби за изгорели уреди да се увеличи от сегашните 3 на 60 дни. В случай че напрежението в дома е по-ниско повече от 10 дни в месеца пък, ще имаме право да не заплащаме цялата сметка.

 

Наред с това се въвеждат и нови правила, според които, за да изключи тока за неплащане, съответното ЕРП ще трябва задължително да уведоми лично клиента си – със SMS, факс, препоръчано писмо, имейл, съобщение, връчено срещу подпис, обявление на вратата на клиента и записано телефонно обаждане.

 

С друга промяна в закона се предвижда сериозно съкращаване на сроковете за повторно включване – от 8 на 4 часа. Този въпрос обаче със сигурност ще бъде подложен на сериозни дискусии при обсъждането на текстовете в ресорната комисия в НС и в пленарната зала. Причината е, че сега ЕРП-тата имат срок от 24 часа за повторно включване, ако е платена обикновена услуга, а до 8 часа – за експресно пускане. Сега за това се плащат съответно 19 лв. и 38 лв. Тези такси обаче се очаква да отпаднат изцяло за абонатите, ако депутатите приемат предлаганите от БСП поправки в закона.