Цветята скачат с 2 лв.

Най-доброто от печата

15-09-2013, 08:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Опашки за тетрадки на промоция, стари буквари пестят стотачка

Пазарна треска завладя родители и ученици ден преди първия звънец. Огромни опашки се извиха пред книжарници и хипермаркети в събота. Много от търговците пък пуснаха примамливи промоции за своите клиенти. В една от големите столични книжарници се продаваха маркови раници за 150 лв., но не празни, а пълни. Към чантите децата получаваха също тетрадки, несесер, острилки, моливи. В квартални книжарници правеха 10% отстъпка на тетрадки, ако се купят 10 броя. Опашки за бюра по 16 лв. пък се извиха в една от големите търговски вериги.
Най-силни са емоциите покрай първокласниците. За тях родителите отделят между 200 и 300 лева за покупки. Разходите за по-големите ученици също не са малки, защото те трябва да си закупят и учебници. Комплект за VIII клас излиза около 170 лева, а за X - 120. Ако си купят употребявани, могат да спесят дори стотачка, обясниха от борсите за учебници.
Ден преди първия учебен ден продавачи на цветя вече увеличиха цените, показа проверка на "Стандарт". Вместо 4 лв. розата удари 6 лева.
На 16 септември в клас ще влязат 63 596 първокласници. Общият брой на учениците в страната пък е 755 674. До 30 септември ще продължи приемът на документи за еднократна целева помощ за първокласниците. Декларации са подали вече 38 хил. семейства, а Агенцията за социално подпомагане очаква броят им да достигне до 45 хил.