Стойнев дава на прокурор 390 млн. лв. източени от енергетиката

Най-доброто от печата

15-09-2013, 07:48

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Енергетиката е източвана чрез договори за студен резерв, за "непредвидени загуби", за транзитна еленергия.

Сигнали за източване на енергетиката за 390 млн. лв. подава БЕХ в прокуратурата. Това каза за "24 часа" министърът на икономиката Драгомир Стойнев. Аз съм им казал - намерят ли нередности, уведомяват ме и внасят сигнала в прокуратурата, заяви още той.
Едни фактури за 230 млн. лв., издадени от НЕК през 2012 г., но неплатени от Електроенергийния системен оператор, се разхождат между двете дружества, а парите са отишли в централите за плащане на така наречения студен резерв. Той е бил 1040 мегавата, а според фактурите излиза повече, каза Стойнев и намекна за други схеми, но не пожела да ги поясни. Документите за тях ще бъдат дадени на прокуратурата в понеделник. Други 3 сигнала за 160 млн. лв. вече са заведени.

Отделно са 13 млн. лв., платени от правителството на ГЕРБ от 29 март 2012 г. до 29 май 2013 г. на надзорника "Уорли Парсънс" за АЕЦ "Белене", и то след решение на Народното събрание за спиране на строителството на централата. Откакто е министър Стойнев е получил 4 фактури за 5 млн. евро, но ги е върнал на "Уорли Парсънс". "Какъв надзор осъществяват, нали проектът е спрян. Нали е гьол", попита той.

Според министъра енергетиката е била източвана по два начина. Официалният е прибирането на 80% от дивидента на дружествата от финансовия министър Симеон Дянков. Вторият е с договори за студен резерв, за "непредвидени загуби", за транзитна еленергия.

Никакъв контрол не е имало при концесиите, нали затова се получи нещастието в рудник "Ораново", каза той и използва думите безхаберие и безвремие. Освен че за три месеца са събрани 30 млн. лв. от концесионни възнаграждения, министърът каза, че са проверени 491 договора, 2 концесии са спрени, а за 14 предстои правителството да вземе решение.

Стойнев смята, че концесионните възнаграждения, трябва да бъдат предоговорени, но това да стане в диалог с бизнеса, който ползва природните ресурси на държавата. Още повече, че част от тези средства отиват в Сребърния фонд, каза още той.