Орешарски: Всяко правителство има хоризонт от четири години

Всяко правителство има хоризонт от четири години, така че програмата и мерките са насочени към нормален мандат. Какъв мандат ще ни отпусне обществото, е друга тема. Това мен не ме вълнува, вълнуват ме мерките.

Всяко правителство има хоризонт от четири години, така че програмата и мерките са насочени към нормален мандат. Какъв мандат ще ни отпусне обществото, е друга тема. Това мен не ме вълнува, вълнуват ме мерките. Това каза премиерът Пламен Орешарски в интервю за предаването „Седмицата” на Дарик радио, цитиран от Агенция "Фокус". ДДС режимът за малки и средни предприятия ще се промени така че те да дължат ДДС само при получено плащане от страна на контрагентите си. Имаме такава инициатива, законодателна, надявам се да бъде приета. Това ще бъде още малка глътка въздух за бизнеса. На този етап не разглеждаме отпадането на данък „лихва”; отпадането на данък предполага отпадането на разход; ако ми предложите кой разход да махна, мога да помисля кой данък да махна, каза Орешарски. 
Предстои специално внимание на дискусиите по образованието, не само финансирането, а и други мерки, каза премиерът. Целта е – по-голяма ефективност на обучението, което е предпоставка за по-голяма конкруентноспособност на икономиката.
Не мисля, че ще стигнем до АЕЦ „Белене” тази есен, каза Орешарски. 
По отношение на евросредствата той каза: надявам се да изпълним ключовия приоритет - ускоряване на социално-икономическото развитие, в частност – акцент върху икономическото развитие. Ще се опитаме, на базата на досегашния опит, да правим още по-добра координация, но управлението на евросредствата ще си остане по отделни министерства, каза Орешарски. За бюджет 2014 г. съм задал определени критерии на Финансовото министерство и на останалите; иска ми се в бюджета да има достатъчно мерки, които да насърчават растежа, както и подобрение на социалната политика, която водим, каза Орешарски. 
По отношение на коледни бонуси, той каза – нека да видим как ще върви изпълнението на бюджета до края на годината. 
„Затягането на колана” е субективно усещане; според някои е много, според други е малко. Ако коланът е къс, колкото и да го отпускаме, все ще ни стяга. Това ще бъде обща характеристика на състоянието на България в следващите пет – десет години, не само в следващата година. Нали вие не вярвате, че в следващата година заплатите в България ще станат средноевропейски или по-големи. Всичко се постига с много труд, каза Орешарски. 
Посещението в Китай само по себе си е успешно, но не е достатъчно. Въпросът е след посещението да продължи интензитетът на контактите, каза Орешарски. Китай се превръща във все по-голям потребител на вино; българското вино не е толкова познато на този пазар. Кисело мляко, сухо мляко, са възможности за българските производители на китайския пазар. Има интерес от розово масло, но ние произвеждаме много малко количество, за нуждите на китайския пазар, каза Орешарски. 
За интерес на Китай към БДЖ и какво означава това за „Товарни превози”, Орешарски каза – тази информация беше изненадваща и за мен; още по-изненадващо е, че тя беше огласена от китайския премиер. Очевидно в китайските планове за глобална инвазия, по някакъв начин сме влезли в полезрението, тепърва предстои да се разбере как. Досега не е имало информация за проявяван интерес към БДЖ, според моята предварителна информация, събрана преди посещението, каза Орешарски. Нека да видим за какво точно става въпрос, преди да коментираме предварително един много общ анонс, който беше изречен от китайския премиер, каза Орешарски. 
Миналата година Китай стартира инициатива за по-тясно сътрудничество с 16 страни от Югоизточна Европа. Китайската страна е заделила 10 милиарда щатски долара, възможност за ползване на кредитни линии, изграждане на инфраструктурни обекти. Засега кредитната линия не работи особено добре, тъй като европейските партньори имат по-особени изисквания за държавно гарантиране. Темата беше дискутирана с президента на банката, която управлява кредитната линия. Уточнихме се, че като начало ще изберем един инфраструктурен проект, който да предложим на китайската страна, да направи по-гъвкави условия, и в следващия месец – два ще обсъдим кой е най-подходящият инфраструктурен проект. Критериите ще бъдат много, в т.ч. такива проекти, за които не са достъпни европейските фондове, каза Орешарски.