Пожарникарите и спасителите отбелязаха професионалния си празник

Общество

14-09-2013, 08:09

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

14 септември - професионален празник на огнеборците

Близо 200 огнеборци бяха наградени вчера с благодарност от ръководствата на вътрешното министерство и на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”

В навечерието на 108-та годишнина от провеждането на първия пожарникарски събор в София, поставил основите на организираното пожарно движение в страната, пожарникарите и спасителите отбелязаха своя професионален празник – 14-и септември, съобщава пресцентъра на МВР. Гостите на тържеството - зам.- министър Васил Маринов, главният секретар на МВР гл. комисар Светлозар Лазаров, директорът на СДВР комисар Ивайло Спиридонов, шефът на БЧК Христо Григоров, директорът на НДЦ Таня Досева и други бяха посрещнати от тържествен строй и под звуците на духова музика, изпълнявана от оркестъра на МВР. 
Представители на Светата православна българска църква отслужиха молебен за здраве, след което всички присъстващи бяха поканени да запалят свещ в параклиса „Св. пророк Илия”. Гостите на тържеството почетоха паметта на загиналите при изпълнение на служебните си задължения пожарникари и спасители с поднасянето на венци и цветя на мемориала, в двора на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”. 
Веднага след това близо 200 огнеборци бяха наградени с благодарност от ръководствата на вътрешното министерство и на ГДПБЗН. За пръв път бе представен филм, посветен на пожарникарската професия. В рамките на тържеството бяха наградени деца, участвали в снимачния процес.