ЮНЕСКО се произнесе: Гоце Делчев не е македонски национален герой!

Политика

13-09-2013, 19:08

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

ЮНЕСКО е поискало да бъдат покрити надписите, включително и на английски език, на които пише, че Гоце Делчев е македонски национален герой

Надписите са в пътуващата изложба "Идентичност и памет на Балканите през XIX век", която се откри в Белград, съобщи Министерството на културата. Същото се отнася и до другия експонат - знамето на Крушевската република (1903 г.), на което пише "Крушевска революционна чета. Свобода или смърт". Според кураторите, надписът е на македонски език, а той е създаден 40 години по-късно. Спира се и продажбата на каталога на изложбата.
Регионалното бюро на ЮНЕСКО, със седалище във Венеция, е организатор на експозицията, в която участват 12 балкански страни. След Белград изложбата "Идентичност и памет на Балканите през XIX век" ще бъде показана в Букурещ, където ще престои 3 месеца, а след това, за 24 май, трябва да дойде в България.
Реакцията на ЮНЕСКО идва след избухналия скандал и след изразеното остро несъгласие от българска страна в лицето на министъра на културата д-р Петър Стоянович и на шефа на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров.
"Удовлетворени сме, че се постигна разумно решение по опита за фалшифициране на българската история. Радвам се, че навременната и безкомпромисна реакция на Министерството на културата, съвместно с НИМ, защити националния интерес. Държа да подчертая, че българското правителство ще продължава да търси пътя на диалога и разбирателството, без да става жертва на компромиси с националната ни история", заявява в съобщението министърът на културата д-р Петър Стоянович.
От своя страна шефът НИМ Божидар Димитров определи нареждането на регионалното бюро на ЮНЕСКО като успех на българското Министерство на културата, което решително се обяви против двете фалшификации на българската история. Той каза, че НИМ ще предложи на културното ведомство да се откаже от участие в официалната церемония по откриване на изложбата в Букурещ, въпреки че българските експонати ще останат в нея. И допълни, че на следващата спирка – в София, няма да допусне "антибългарска пропаганда в центъра на българската столица".