Цената на зърното пада, а на хляба - не!

Портфейл

13-09-2013, 11:56

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Свръхпроизводство предизвика срив в цените на зърното на световните борси, достигащ до 40%.

Такава е тенденцията и в България, съобщи БНТ. Това обаче няма да доведе до спад на цените на хляба. Според данни на земеделското министерство зърното от новата реколта у нас е около 4 милиона и 700 хиляди тона.
Изненадващо обаче цените на хляба, въпреки пребогатата реколта, няма да се променят в посока надолу.
"През последните две години и половина-три хлябът като цена не се е променял и цялата тежест на оскъпените суровини беше поета от производителите на хляб", коментира управителят на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите Георги Попов, цитиран от "24 часа".

В момента топ 3 на страните с най-голям спад са България, Унгария и Франция. Точно преди една година тон жито се продаваше у нас за 450 лева.
"В момента на Софийска стокова борса се сключват сделки на нива от 250 лева/тон, без ДДС, за хлебна пшеница", пояснява директорът на Дирекция "Търговия и информация" на Софийска стокова борса Антонина Белопитова.
Според една от най-влиятелните банки, инвестиращи в аграрния сектор, се очаква допълнителен 20-процентен спад на цените в началото на следващата година.
"Такава е цикличността на пазарите, не всяка година е добра. Така че това ще е може би една отрезвяваща за българското зърнопроизводство година", коментира изпълнителният директор на Националната асоциация на зърнопроизводителите Наталия Тодорова.
Според пазарната логика свръхпредлагането "диктува" и ниските цени на тазгодишната реколта. Логичният въпрос е очакват ли се фалити сред зърнопроизводителите у нас.
"Има хора, които не са си структурирали добре производството, такива, които са направили рискови инвестиции благодарение на предходните две сравнително успешни години за българското земеделие и това ще им изиграе лоша шега тази година", смята Тодорова.
Огромният спад в цените на зърното се очаква да повлияе както при нивата на рентите, така и на цените на земеделската земя.