БСП се усъмни в 2240 кадри на ГЕРБ

Най-доброто от печата

13-09-2013, 05:44

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Назначенията били направени без конкурс

Управляващите се съмняват в компетентността на поне 2240 от кадрите, назначени от кабинета "Борисов" в централната администрация. Причината - назначенията били направени без конкурс и нямало гаранция, че въпросните кадри не попадат в списъка с "калинките".

Според данните, постъпили на "Позитано" 20, само една пета от близо 2800 назначения в централната администрация по времето на ГЕРБ са след конкурс. В Министерството на земеделието например надпревара имало само за един от постовете.

Ръководството на БСП искало от министрите от кабинета "Орешарски" да направят проверки и спешно да подменят некомпетентни кадри, научи "Труд".

Една от критиките, които БСП и ДПС отправиха към правителството по повод първите му 100 дни, бе, че проявява "свенливост" в подмяната на кадри на ГЕРБ. Лидерът на ДПС Лютви Местан настоя анкетна парламентарна комисия да разследва партийните назначения на ГЕРБ в институциите. Червени депутати очакват БСП ще подкрепи идеята.

Зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев реагира, че управляващите се чудят какви комисии да правят, да назначават в тях свои хора за сътрудници и да харчат бюджета на Народното събрание.

Той припомни, че в предния мандат комисиите били 17, а досега при новата власт са 28. Това са разходи за заплати, секретарки и т.н. Велчев дори предложи, ако анкетните комисии, с които БСП и ДПС се опитвали да превърнат парламента в следствен орган, не свършат никаква работа, то разходите за тези комисии да се поемат от партийните субсидии, а не от НС.