Лиляна Павлова: Прави се опит за установяване на диктатура

В държавата се прави опит за връщане на плановата икономика и установяване на диктатура

Такова обвинение към управляващите отправи бившият министър на регионалното развитие и за кратко вицепремиер в кабинета „Борисов" Лиляна Павлова в предаването „Тази сутрин" по bTV, цитирана от money.bg

След като призна, че „във всяко управление и в политиката по принцип има доза популизъм", тя прокара разделителна линия между популизмът при управлението на ГЕРБ и при правителството, подкрепено от БСП и ДПС. 
„Рязането на ленти означава приключени проекти, добре свършена работа. Сега имаме само популизъм и голи обещания", посочи тя.

Павлова изтъкна, че от 90 от стоте дни на това управление са преминали под знака на гражданските антиправителствени протести. Павлова критикува премиера Пламен Орешарски, че не е направил отчет за дейността на кабинета през първите 100 дни, и направи предположение, че той е „отишъл да се отчита пред Китайската комунистическа партия" заради посещението на министър-председателя на форума в Китай, известен като Летния Давос.

След като критикува намаляването на цените на тока като изкуствено наложено и популистко и предположи, че кабинетът „Орешарски" ще намали и цената на бензина с декрет подобно на Вълко Червенков пред 50-те години на миналия век, Лиляна Павлова обаче отхвърли предположението за популизъм от страна на ГЕРБ в сферата на енергетиката.
Стартирането на процедура за отнемане на лиценза на чешкото електроразпределително дружество ЧЕЗ на фона на масовите протести срещу високите сметки за ток тя нарече „защита на националния интерес" под натиска на гражданското общество от улицата.

Лиляна Павлова направи пестелив коментар на обвиненията на председателя на ДПС Лютви Местан за назначенията по времето на ГЕРБ, които той отправи чрез документи в жълта папка, която той показа в ефира на bTV.
„Това, за което ни критикуваха за предишните четири години, за сто дни го увеличиха по десет пъти", констатира още Лиляна Павлова.

След като заяви категорично, че поне в повереното й ведомство политически назначения не е имало, бившият министър определи като „грешка на растежа" назначенията с два подписа - на областен управител и областен координатор на ГЕРБ, които обясни с неопитността на кадрите.

„Няма място за сравнение с това, което се назначи и уволни за 100 дни - говорим за некомпетентни хора на ниво министри и зам.-министри, ръководители на агенции, до чистки на най-ниско административно ниво", изтъкна Лиляна Павлова.
Тя заяви категорично, че тефтерчето на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов не е символ на управлението на ГЕРБ и неглижира обвиненията с коментара: „Някой е дал пресконференция с едно тефтерче, друг има папка, трети има картонче".

Като бивш министър на регионалното развитие Лиляна Павлова се спря на създаването на Министерството на инвестиционното проектиране, което пое част от функциите на МРРБ. По думите на ексминистъра, това е „изкуствено министерство", създадено единствено заради квотата за разпределение на министри между двете партии, които подкрепят правителството.

„Заради новото министерство не започна строителството на лот 2 на магистрала „Струма", макар че имаше избран изпълнител, не стартираха няколко железопътни и водни проекти", посочи Павлова.

„Министерството на инвестиционното проектиране засега прави ремонти и провежда търгове за мебели", обобщи тя.