Идва китайски Рокфелер

Най-доброто от печата

12-09-2013, 06:09

Снимка:

МС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Милиардерът вдига цял курорт у нас

Китайският Рокфелер може да вдигне цял курорт у нас. Милиардерът Ван Цзянлин пристига в България до края на годината, за да инвестира в огромен СПА комплекс. Това стана ясно след разговора му с премиера Пламен Орешарски, който е на посещение в Китай. Ван бил впечатлен най-много, когато разбрал, че България е на първо място в Европа по минерални извори. Богаташът държи да вдигне хотелите си в съседство с археологически забележителности. Пред Орешарски той е заявил, че лично ще огледа терени у нас. Идеята му е комплексът да включва мол, казина, кина и спортни съоръжения.
Според "Форбс" Цзянлин е най-богатият китайски предприемач. Състоянието му се оценява на 14,2 млрд. долара. Той е собственик на конгломерата "Далиан Уанда Груп", който преди няколко месеца придоби най-голямата мрежа от киносалони в света, след сделка с "ЕйЕмЕс интертеймънт холдинг" срещу 2,6 млрд. долара.

 


Туристически "град" ще строи у нас китайският Рокфелер. Най-богатият предприемач на Поднебесната империя идва в България през октомври, за да оглежда хотели и терени. Това стана ясно след срещата на премиера Пламен Орешарски с бизнесмена Ван Цзянлин. 
Цзянлин ще търси място за цял комплекс с хотели, мол, ресторанти, детски и развлекателен кът. Той иска да строи в район с богата история и археологически находки, в който да има и минерални извори и възможности за СПА, разкри специално за "Стандарт" вицепремиерът Даниела Бобева.
По време на срещата Пламен Орешарски спечелил интереса на китайския предприемач, разказвайки му за най-старото обработено злато в света - варненското, научи "Стандарт". Цзянлин казал, че първото нещо, което иска да види у нас, са именно находките от варненския халколитен некропол.
Орешарски подарил реплика на най-старото злато, обработено в България. Ван пък дарил министър-председателя със свитък, правен от първия китайски калиграф.  
След разговора с Ван Цзянлин Орешарски съобщи, че бизнесменът има интерес към всички сфери на туризма у нас. Премиерът обяснил, че туризмът е секторът, който се развива бързо с неговите различни направления - морски, планински, спа туризъм. Премиерът подчертал, че в страната ни годишно идват над 6 млн. чужденци. И допълнил, че България е на първо място в Европа по брой минерални извори, част от които все още не са разработени добре. "В спа индустрията има много резерви", добавил Орешарски. Той отбелязал още, че България е известна като страната на розите, като подробно описал качествата на родното розово масло.
Ван Цзянлин пък отбелязал, че досега не е бил в България и с удоволствие ще посети страната ни до края на годината. Според "Форбс" той е най-богатият китайски предприемач. Премиерът Орешарски отбеляза, че бизнесменът управлява 10 млрд. долара при възвращаемост от 34%, което е впечатляващо. 
Китайски туроператори идват в България през април, за да разгледат местата за културноисторически и спа туризъм. Те ще подготвят конкретни туристически маршрути за следващото лято. По време на престоя си у нас те ще посетят основно археологическите обекти и спа -центровете, към които китайските туристи ще имат най-голям интерес. "Китайската държавна агенция по туризъм бе изключително впечатлена от златните ни съкровища и защитените територии", съобщи вицепремиерът Даниела Бобева след среща с ръководството й. Пламен Орешарски и заместничката му са промотирали и възможността китайски инвеститори да участват в довършването на хотели в цялата страна, които по една или друга причина не функционират в големите ни курорти.