Спецслужбите видяха реална заплаха за сигурността на страната

Най-доброто от печата

12-09-2013, 06:02

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Правителството има варианти, но засега не смята да затвори границата с Турция заради бежанската вълна

Българските служби за сигурност са получили информация за сериозни заплахи за сигурността на страната. "НРС и други сродни служби в България разполагаме с данни, и то достоверни, за наличие, съществуване на реални заплахи за сигурността на страната ни и на отделни нейни структури, представители и граждани." Разкритието направи зам.-шефът на Националната разузнавателна служба полк. Георги Миланов по време на конференция "Сигурността в Югоизточна Европа - в търсене на интелигентни решения", цитиран от БГНЕС. Въпреки че не назова подробности, той бе категоричен, че сигналите изобщо не са за подценяване. Като рискове за България той посочи дейността на чуждите спецслужби и рисковете от тероризъм. По думите му крайната им цел е оказване на влияние върху политическите и икономическите процеси у нас. "Установени са опити на такива служби за въздействие върху различните етно-религиозни общности у нас, констатирани са активизации на наша територия на специални служби на държави, чиито интереси не съвпадат с тези на страните членки на ЕС и НАТО, но разполагат с важни ресурси, които използват като икономически лостове за въздействие", посочи Миланов.

Той не скри, че някои от потенциалните засега рискове и заплахи за сигурността на държавите от Югоизточна Европа произтичат от кризата в Сирия. "Установено е без съмнение, че в ислямистките структури, участващи активно във въоръжени действия срещу режима в Сирия, има много чужди елементи, между които и такива от региона на Балканите и по-конкретно от Босна и Херцеговина, Косово, Република Македония, Албания, Сърбия. Тези елементи могат да генерират рискове за сигурността на съответните държави от Югоизточна Европа след завръщането им в тях, добави зам.- шефът на разузнаването.

Признанието на полковника съвпада с провеждащото се у нас българо-американско антитерористично учение, в което за първи пък се включват и представители на НРС. Както "Сега" писа, маневрите се провеждат в изключително странен формат, тъй като от българска страна участват агенти на ДАНС и отрядът за борба с тероризма. От американска се включват освен Европейското командване и командването на Силите за специални операции и представители на спецслужбите и посолството на САЩ. Ако участието на службите е реципрочно на българското, това означава, че са се включили и агенти на ЦРУ и ФБР.

Информацията на разузнаването драстично се разминава с официалната позиция на българските власти, които след заседанието на Съвета по сигурността на МС на 30 август заявиха, че няма данни за терористична заплаха срещу страната. "Обсъдени са възможностите за повишаване на рисковете и по отношение на терористичната заплаха. Искам да кажа категорично, че към момента не разполагаме с данни, които да свидетелстват за наличие на пряка терористична заплаха за територията на България. Но във връзка с променената ситуация в Близкия изток предприемаме действия за нова оценка и актуализиране на националния план за противодействие на тероризма", каза тогава вицепремиерът Цветлин Йовчев.

"България трябва да има единна позиция по кризата в Сирия, която да бъде изкована в парламента", заяви на форума президентът Росен Плевнелиев. Той изрази надежда, че това ще стане преди участието му в заседанието на Общото събрание на ООН в края на месеца. "Убеден съм, че следващата седмица на ниво президент и правителство ще има обща позиция", допълни той. Плевнелиев бе категоричен, че страната ни е солидарна с позицията на ЕС от Вилнюс, с която съюзът настоява за "ясен и решителен отговор" за използването на химически оръжия срещу цивилни граждани в Сирия. 

На въпрос дали не е поставил държавата в опасна игра заради първоначалната си подкрепа към американската страна Плевнелиев обясни, че не е бил разбран правилно. Президентът сам се похвали за решението си да не свиква прибързано Консултативния съвет по национална сигурност, защото в онзи момент това щяло да постави държавата в неизгодна позиция заради променливите позиции на големите сили. "Следя внимателно ситуацията и ще свикам КСНС, когато преценя, че това отговаря на интересите на нацията", категоричен бе Росен Плевнелиев. 

По отношение на бежанците държаният глава призна, че проблемът не е лесен, защото ни заварва неподготвени, но бил постигнат прогрес. Плевнелиев обяви атентата в Сарафово преди 2 г. за българския Nine Eleven. И изрази надежда, че след това кърваво събитие България е по-готова за борба срещу тероризма. "Това беше един много тежък за разкриване атентат, който в момента е на своята финална фаза на подготовка за предявяване и на обвинение срещу тези, които го извършиха", каза Плевнелиев. От прокуратурата нито потвърдиха, нито отрекоха информацията на държавния глава. "На този етап не можем да разгласяваме никакви данни от разследването", каза окръжният прокурор на Бургас Калина Чапкънова пред "Сега". 

-------РЕШЕНИЕ

Правителството е намерило къде да настани 350 нелегални имигранти. "Това ще позволи да решим първоначално проблема с прехвърляне на капацитета за настаняване. Продължаваме активно да работим по търсенето на такива места. Подготовката и въвеждането в експлоатация на тези места ще изисква сравнително малко средства. Ще успеем да се справим и да се вместим в отпуснатите вече средства с решение на МС на Държавна агенция по бежанците", обясни вътрешният министър Цветлин Йовчев. Здравното министерство е направило разчети и са осигурени лекарства за оказване на първа медицинска помощ на бежанците. Започва имунизацията на служителите, които първи ще бъдат в контакт с тях. "Създадена е организация и в момента имаме дежурства на лекари, които ще извършат първоначален преглед на пристигащите в страната ни нелегални имигранти, преди да бъдат транспортирани в местата за настаняване. По този начин ще намалим рисковете от възникване на епидемии и други здравословни проблеми", допълни Йовчев. Според шефа на МВР затварянето на границата с Турция е изключително крайна мярка. "Имаме необходимите разчети и можем да го осъществим. В момента такъв вариант обаче не стои пред правителството", каза министърът.