Прокуратурата подхвана кражбата на ценности от дядо Кирил

Най-доброто от печата

12-09-2013, 05:57

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Засега производството се води срещу неизвестен извършител

Образувано е досъдебно производство за кражбата на ценности от дома на дядо Кирил, съобщи вчера Варненската районна прокуратура. В средата на месец юли 2013 г. двама членове на Епархийския съвет от квотата на миряните (Юлиян Гендов и Данаил Добрев), както и братът на покойния владика Христо Христов подадоха жалба в районната прокуратура срещу обидно краткото време, за което Негово Високопреосвещенство бе изпратен в последния му път. В документа се посочва още, че на 10.07.2013 г. бившата деловодителка на митрополията Тони Добрева е влизала без разрешение в покоите на владиката.

 

Засега производството се води срещу неизвестен извършител. Обществеността и медиите ще бъдат своевременно информирани, когато по надлежния ред бъдат събрани достатъчно доказателства за виновността на конкретно лице и такова бъде привлечено като обвиняемо, се казва в съобщението на Варненската районна прокуратура.

 

Според неофициална информация на сайта „Топновини Варна“ от митрополитските покои са изчезнали множество скъпоценни и ръчно изработени нагръдни отличия, които са били дарени на владиката от други патриаршии. Става въпрос за енголпиета, панагии, нагръдни кръстове, икони и други скъпоструващи вещи. Засега не е ясно колко духовни или светски лица са участвали в кражбата.