Червените ветерани пак са в играта

Мощен сблъсък на лобитата в БСП започва в първите дни на есента

Хората на Станишев ще премерят сили с верните на Георги Първанов, Румен Петков и Румен Овчаров крила, след като стана ясно, че в дузина общински и областни организации на соцпартията ще се проведат избори за председатели до 30 септември.

Предстоят смени в ръководствата в София, Бургас, Кърджали, Смолян, Сливен, Шумен, Благоевград, Пазарджик, Плевен, Варна и другаде. В последните два града ще имат вот и за общински, и за областни ръководители.

Причината е прословутият член 20-и

от устава, който забранява на социалистите да съвместяват партийни постове с държавни като министри, зам.-министри, депутати и областни управители. Поправката беше приета след изключително бурна дискусия на конгреса през октомври 2008 г., когато БСП беше на власт. Заради изострените дебати влизането на член 20 в сила бе отложено с 4 г. и нормата започна да се прилага след конгреса през май 2012 г. Неофициално тогава се говореше, че промяната е въведена, за да се ограничи влиянието на двамата най-солидни партийни играчи - Румен Петков и Румен Овчаров. Сега обаче и двамата имат шанс да се върнат на бели коне на бившите си постове начело на софийската и плевенската организации.

Най-голямата структура на червените - столичната, ще се строи за избори, тъй като новата лидерка Анна Янева стана зам.-министър на икономиката. Това отваря път за завръщането на Овчаров. Миналата пролет той сдаде поста, а през тази година се отказа и от депутатската листа.

Това е последният път, в който отстъпвам

на нито един от столовете, от които станах през последните години, не седна суперреформатор", предупреди тогава Овчаров. Думата му все още силно се чува в столичната БСП, затова ще бъде трудно на вероятните му конкуренти - лидера на движение "Русофили" Николай Малинов и депутата Калоян Паргов, които са дали заявки за участие в надпреварата. На "Леге" се спряга и името на харизматичния депутат Борис Цветков, който напоследък нашумя с кампанията си за референдум за отмяна на водната концесия на София.

Областният съвет на Плевен е твърде възможно да бъде оглавен от Румен Петков, който все още не е решил дали да се кандидатира. В Сливен пък се обсъжда завръщането на бившия строителен министър Асен Гагаузов. Очаква се на всички конференции сили да премерят крилата на Станишев и Първанов, като излязат със свои кандидати. Напрежението в партията се усили, след като на фона на уличния натиск срещу кабинета двама ключови играчи обявиха намеренията си да градят политически проекти - Георги Първанов и Татяна Дончева.

Петков се чуди за Плевен

Румен Петков потвърди, че е изправен пред дилема дали да се върне като шеф на областната организация на БСП, както писа "Стандарт". Той заяви, че червени кметове и председатели на общински партийни съвети вече разговаряли с него. Петков не отхвърли варианта да приеме, но все още обмисля предложението, преди да вземе окончателно решение.

Сега на дневен ред е избор на общински председател на БСП в Плевен, където постът е овакантен от новия консул във Франкфурт Любомир Петков. Според Румен Петков общинската организация е изпаднала в летаргия. В последните месеци практически е нямало работещ общински партиен съвет. Наследникът на Любомир Петков трябва да е действен човек, познат в партията и обществото, очерта профила той, но отказа да посочи свой фаворит за поста. Предстои му къртовска работа на терен, за да извади структурата от това състояние, предупреди Петков.

Два шефски стола са празни във Варна

Варна е пред труден избор за градския лидерски пост на БСП, който от 2006 г. заема сегашният депутат Борислав Гуцанов. Той трябва да се раздели с него на принципа за несъвместимост на постовете според партийния устав. За председател на градските социалисти Борислав Гуцанов беше преизбран през април миналата година. Тогава безспорен претендент за партийния пост беше бившият зам.-областен управител на Варна Боян Димитров. Повече от година по-късно обаче името му не се спряга сред евентуалните наследници на Гуцанов. Трудно е да се намери човек с такъв опит и подготовка, признават част от съпартийците му край морето.

Други смятат, че достоен негов заместник ще бъде младият юрист Христо Боев, който е в градския съвет, а преди това е трупал опит като председател на Младежкото обединение в морската столица. Да наследи поста на Гуцанов в местната партийна организация се спряга и името на Светла Такева, която е изключително активна като общински съветник. Рано й е още, категорични са обаче червени ветерани във Варна. Според решението на Националния съвет на БСП срокът за общинските и градски конференции, които трябва да избират нови местни лидери, е 30 септември.

Градският съвет на социалистите във Варна още не е насрочил конференция. За градовете с районни структури като Варна и Пловдив можело да има и забавяне. Не се знае все още кога ще се свика и областният съвет на БСП, за да излъчи нов лидер за Варна и региона, след като досегашният - Красимир Янков, влезе в парламента. Преди това той беше преизбран с пълно мнозинство за нов мандат начело на областното ръководство на БСП миналото лято в присъствието на Сергей Станишев.

40 гласуват за нов лидер в Пиринско

Лидерът на БСП в Пиринския край Емил Костадинов се оттегля от поста на 5 октомври. Той застана начело на социалистите в региона през юли 2012 г. след конгреса на партията, когато влезе в сила условието депутатите и министрите повече да не могат да съвместяват и постове на областни партийни лидери. А тогавашният шеф на червените в Пиринско Корнелия Нинова се оттегли. Сега ще го направи и Костадинов.

Още през юни общинският шеф на партията в Гоце Делчев Тодор Радулов, който също стана депутат, бе сменен от зам.-кмета на общината Валери Сарандев. На постовете си като общински лидери остават обаче Димитър Капитанов в Петрич и Костадин Дурчов в Банско, въпреки че и двамата станаха заместници на областния управител на Благоевград.

"Нямам представа колко кандидатури ще има за мой наследник. Личното ми мнение е, че предимство трябва да има човек от най-голямата ни организация в областта - тази в Благоевград. Не се предвиждат конференции на общинските структури, така че там няма да има промени", заяви за "Стандарт" Емил Костадинов. В областния съвет участват около 40 души и те трябва да гласуват кой ще бъде лидер на социалистите в Пиринския край. Логично е шефът на БСП-Благоевград д-р Владимир Пандев да е изборът на социалистите, но той не се радва на широка подкрепа сред членовете на областния съвет.

Бизнесмен и адвокат фаворити в Търново

Бизнесмен или адвокат ще застане начело на Столетницата във Велико Търново, ще стане ясно на областната конференция на БСП на 28 септември. Според партийния устав досегашният областен лидер Мариана Бояджиева, която стана депутат, трябва да се оттегли. Имената, които се спрягат за нейни наследници, са на двамата й заместници - бизнесмена Валентин Ламбев, който е и председател на групата на червените в ОбС, и на кандидат-кмета от последния вот адвокат Николай Илчев.