Истерия в Хасково! Чума мори гълъбите в града?

Животът

11-09-2013, 13:42

Снимка:

haskovo.net

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ако диагнозата се потвърди, Агенцията по храните въвежда защитна зона

Масовата смърт на гълъбите в Хасково продължава. Повече от 10 нови птици са забелязани мъртви тази сутрин в коритото на хасковската река. Вчера от регионалната екоинспекция са констатирали дузина умрели и поне още толкова болни гълъби. Те се откриват лесно - ятата обикновено се вдигат едновременно, когато са подплашени. Не малко птици обаче остават да пърхат немощно на земята.

Реката е чиста или поне във водата няма нищо отровно, успокояват от РИОСВ. Всички други животни по коритото са в добро състояние. Измрелите птици се изследват в София. Съмненията са, че става дума за Нюкасълска болест (псевдочума). Лабораторното доказателство обаче ще излезе чак в понеделник.

Така наречената псевдочума предизвика епидемия сред хасковските и кърджалийските кокошки в края на януари. Стотици измряха, 1263 бяха умъртвени от Агенцията по храните. На 9 хасковски села около епицентъра на заразата - кърджалийското село Звиница, бе наложена 1 месечна карантина. Стопаните не трябваше да купуват и продават животни в този период. Причината за строгите мерки е, че Нюкасълската чума се предава много лесно, а смъртността е 100 %. Може да затрие индустрията на цялата страна. Затова контактните екземпляри се избиват.

Ако диагнозата се потвърди, от Агенцията по храните са готови с въвеждането на 3-километрова и 10-километрова зона. В първата всичко пернато трябва да е затворено в кафез или курник и евентуално да се ваксинира. Във втората е забранено транспортиране на птици, освен ако не са за кланица.

Има и друга версия. Много хасковлии се оплаквали от огромния брой гълъби в града. Ръсели фекалии навсякъде. От екоинспекцията подозират, че може би птиците са отровени с храна. Те не умират веднага, а когато пият вода. Това обяснява факта, че мъртвите птици засега са само в реката./ haskovo.net