По кризата в Сирия, е много важно България и Европа да имат единна позиция

Политика

11-09-2013, 09:40

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, при откриването на XI-ата Международна конференция "Сигурността в Югоизточна Европа – в търсене на интелигентни решения".

"Станахме свидетели на война, която все още не е стартирала, а от 2 години вече има и жертви", каза Плевнелиев за кризата в Сирия и допълни "Станахме свидетели на използването на химическо оръжие, от което пострадаха невинни граждани. На този фон, е много важно България и Европа, да имат единна позиция. Аз много благодаря на министъра, и на всички държави-членки, че успяха да излязат с единна позиция на Европа. Добре е да осигурим финансирането на тези институции за отбрана".
Свидетели сме на една драматична и много динамична промяна в средата за сигурност, която може би е уникална в историята на човечеството. Тези промени около нас се характеризират с непредсказуемост, каза още Плевнелиев. 
По думите му, заплахите за националната сигурност трябва да се разглеждат колективно. Факторите, които влиаят върху сигурнстта, са четири: интеграция, технологии, ресурси и демография.