И след актуализацията на бюджета държавата няма да се разплати с бизнеса

Общество

11-09-2013, 08:41

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Въпреки обещанията на кабинета и след актуализацията на бюджет 2013 бизнесът няма да получи в пълен обем просрочените си вземания от държавата.

 

Правителството обяви как ще бъдат разпределени 163 млн. лв. от одобрените 200 млн. лв.  за допълнителни харчове на министерствата. За покриване на задължения към фирмите са предвидени едва 26.2 млн. лв. от тях.

Основната част от парите отива за дейности с неосигурено финансиране и за извънредни субсидии - например за федерацията по мотокрос.

Това става ясно от подготвения проект на постановление за разпределяне на извънредните 163 млн. лв. субсидии по бюджетите на министерствата и държавен фонд "Земеделие". След отпускането на тези пари свободният ресурс, с който кабинетът ще разполага, ще е едва 37.4 млн. лв.

Бързото разплащане с бизнеса бе един от основните аргументи за актуализацията на бюджет 2013. При внасянето на законопроекта от финансовото министерство съобщиха, че от общо 200 млн. лв. допълнителни разходи 160 млн. лв. ще отидат именно за това.

Беше обяснено, че основната част от тези задължения са натрупани от министерство на отбраната, министерство на правосъдието и МВР. В рамките на тези 160 млн. лв. от МФ обещаха пари и за земеделските производители, както и за капиталови разходи на здравеопазването.

От предложеното постановление става ясно, че сумите за покриване на просрочени задължения са далеч по-скромни. Според разбивката МВР ще получи 10 млн. лв. за разплащане на задължения към доставчици, министерство на правосъдието взима 8.5 млн. лв. за задължения на затворите, 3.3 млн. лв. отиват за екоминистерството за просрочени задължения по проекти, съфинансирани от Кохезионния фонд. Министерство на външните работи ще плати 1.335 млн. лв. за данъчни задължения на посолството ни в Берлин, датиращи от 1998 г., а Министерският съвет ще преведе 3 млн. лв. по забатачен договор от 2008 г. за изграждане на оптичнокабелни трасета, допълва "Сега".

Основната част от извънредните средства отива за финансиране на зле планирани дейности на министерствата. Най-голям дял от парите - 30 млн. лв., ще получи военното министерство. Сумата е предвидена за освобождаване на радиочестотен спектър за наземното цифрово тв разпръскване, както и за изграждане на мобилни комуникации по проекта за електрификация на жп линията Пловдив - Свиленград.