Сирийските бунтовници са контролирали най-малко два обекта за съхраняване на химическо оръжия

Арсеналът от химическо оръжие в Сирия се намира под контрола на правителствените сили, но обекти за производство и съхраняване на такова оръжие в най-малко два града за известно време са били под контрола на бойците на въоръжената опозиция.

Това се съобщава в доклад, разпространен от израелския Институт за борба с тероризма, предаде Интерфакс.
В доклада е отбелязано, че от 80-те години на миналия век, когато Сирия се е запасила с около 1000 тона бойни отровни вещества, същите се складират в около 50 обекта, намиращи се основно в северните райони, в близост до границата с Турция. 
По оценки на експертите от израелския институт, сирийските власти контролират химическото оръжие, но въпреки това няма пълна яснота около съдбата на обектите, свързани с химическо оръжие, намиращи се в най-малко два града, които са били под контрола на въоръжената опозиция за известно време. 
Отбелязва се също, че един от тези обекти е в близост до Алепо, без да е уточнено неговото предназначение. През август 2012 година зоната, в която се намира обектът, е била контролирана от свързаната с „Ал Кайда” групировка „Фронт ан Нусра”.