Орешарски черпи със 148 милиона

Най-доброто от печата

10-09-2013, 06:22

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Девет министерства с добавки от хазната

Премиерът Пламен Орешарски развърза кесията навръх 100-те дни на кабинета. 148 милиона лева ще бъдат раздадени на девет министерства за непредвидени харчове. Още 11,5 милиона ще получат тютюнджиите, а с 3,5 млн. ще бъдат зарадвани производителите на плодове и зеленчуци. Допълнителните суми ще бъдат извадени от фонда за непредвидени и неотложни разходи. Орешарски е най-щедър към социалното министерство, което ще получи 40 млн. лв. Те ще отидат за хора с увреждания и децата в приемни семейства. Министерството на отбраната пък ще получи 30 млн., а с 5 по-малко ще вземе МВР. Ведомството на Цветлин Йовчев ще се разплати с доставчици на горива и дрехи. В сметката за извънредните харчове се е вредила и Академията на науките, която ще вземе 500 бона за библиотеката си.

С 25 млн. лева ще бъде увеличен бюджетът на МВР за годината. Като повод за допълнителните разходи са посочени "плащане на задължения към доставчици" на обща стойност 10 млн. лв. и "доставка на горива и вещево продоволствие" за общо 15 млн. лв. Това сочи проект на Постановление на Министерския съвет за предоставяне на допълнителни разходи и трансфери по републиканския бюджет за 2013 г. Като цяло държавата ще извади нови 148 милиона за непредвидени разходи на девет министерства, както и 11,5 милиона за финансиране на тютюнопроизводителите и 3,5 млн. лв. за производителите на плодове и зеленчуци. Предвиждат се и 85,6 млн. приходи в министерството на икономиката от продажба на квоти за емисии на парникови газове в размер на 85,6 млн. лева. Една част от сумата ще бъде използвана за компенсиране на разходите за изкупване на зелена енергия на преференциални цени, а друга - за повишаване на енергийната ефективност на електроцентрали и намаляването на вредното въздействие върху околната среда от ТЕЦ. 
Допълнителните 148 млн. лева ще бъдат извадени от фонда за непредвидени и неотложни разходи. Най-сериозна сума - 40 млн. лв., ще потегли към министерството на труда. Те ще бъдат разпределени за социални политики, засягащи възрастните и децата с трайни увреждания, децата настанени в приемни семейства и стимулирането на работодатели за наемането на хора с увреждания. Министерството на отбраната пък ще получи 30 млн. за освобождаването на радиочестотен спектър, необходим за цифровизацията, както и за проекта за реконструкция и електрификация на железопътна линия Пловдив - Свиленград.
8 млн. допълнително ще получи и здравното ведомство за покриване на капиталови разходи на болници. Министерството на правосъдието пък ще получи 10 млн., за да изчисти дългове на затворите. 3,6 млн. лева ще отидат към Министерството на спорта за таксите за провеждане на световно и европейското по мотокрос, както и за шампионатите по супермото Гран при България 2012 и 2013 г. 26,3 млн. лева ще бъдат отделени за МС за разходи по договор, подписан от предходния кабинет, за предоставянето на софтуерна осигуровка за програмни продукти, както и за изграждане на оптично-кабелни трасета.
За Външно са отделени 1,3 млн. лева за погасяване на стари дългове от 1998 г. 500 хил. ще получи и просветното ведомство за Централната библиотека на БАН.