Деница Сачева: Здравната система функционира в разкрачен стоеж

Политика

09-09-2013, 17:23

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Причината здравеопазването да се влошава с всяка изминала година, въпреки увеличените средства за него, е в липсата на реформи

Трагичното положение, в което се намира българското здравеопазване, е в резултат на факта, че системата вече 12 години функционира в разкрачен стоеж между това да се върви към повече държавни отговорности в здравеопазването и да се въведат пазарни механизми в системата. Няма как, когато в центъра на системата наистина стоят парите, да се получи качествен резултат, който е свързан с лечението. Ние виждаме, че разговорите за здраве са основно свързани с пари: кой колко пари е дал, кой колко пари е взел и на това колко пари са нужни. Няма как да се говори по този начин и да се постигат резултати, свързани с качество.

За здравеопазването трябва да се говори комплексно, така както лечението на болестта не може да се фокусира само върху отделни нейни аспекти, а трябва да се гледа по-холистично на организма на болния, по същия начин трябва да се гледа и на здравната система. Ако болниците, които в момента са търговски дружества, бъдат оставени действително да работят на пазарен принцип, то тогава тяхното съществуване няма да се определя от администрацията, от здравния министър или кмета, а ще се определя от нуждите и необходимостта на хората. Т.е. ако клиентите имат нужда от една болница, тя ще работи и ще получава средства и съответно обратното, ако нямат нужда от нея, няма нищо лошо в това тя да фалира. В момента обаче, при положение че болниците са търговски дружества, но работят на бюджетна издръжка, ние няма как да получаваме друго освен този резултат, който получаваме.

Болниците трупат редовно задължения. Най-порочното е, че директорите, които са виновни за натрупаните задължения, не само, че не получават някакъв вид наказания и не са сменени, но биват поощрявани. Няма как да трупаш дългове и да се твърди, че си успешен мениджър. Това не означава, че само директорите на болниците са виновни, защото начинът на финансиране на здравеопазването също има своята роля и значение. От друга страна, броят на неосигурените лица също трябва да се има предвид в тази ситуация. Ние сме се докарали до парадокса НЗЛК всяка година да плаща по 3 милиона лева на НАП за това последната да събира здравноосигурителни вноски. Същевременно ние толкова години не можем да разберем каква е структурата на хората, които не плащат здравноосигурителни вноски. От една страна ни се казва, че това са хора, които живеят в чужбина и са самонаети, а от друга страна само миналата седмица от института "Пирогов" съобщиха, че по-голямата част от пациентите, които са преминали през него, са неосигурени и са с проблеми безработни, без осигуровки. Но за тях на практика държавата би трябвало да се грижи и би трябвало да е превела средствата в бюджета на НЗЛК.

Имаме и абсолютния парадокс председателят на здравната комисия да обявява публично, че 108 милиона лева от здравни осигуровки са изчезнали и то не откъде да е, а от сметката на НЗЛК от БНБ. Ако действително съществува такава липса, час по-скоро трябва да бъде установена причината за това, а виновните да бъдат наказани. Това е абсурд, ако ние стигнем до там средства, които се превеждат в БНБ да "изчезват", значи ние трябва да закрием държавата.