"Отчуждение" с две награди от фестивала във Венеция

Арт и Стил

09-09-2013, 09:30

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

След повече от 20 години "Отчуждение" е първият български филм с премиера на най-стария световен кинофестивал

Дебютният филм на режисьора Милко Лазаров "Отчуждение", продукция на БНТ, бе отличен с две престижни награди на 70-ото юбилейно издание на кинофестивала във Венеция, съобщиха от БНТ.
Филмът е получил Специалната награда "Европа синемас лейбъл", а Милко Лазаров е бил отличен и с наградата за най-добър режисьор от Федерацията на европейските критици и критиците от Средиземноморския регион.
След повече от 20 години "Отчуждение" е първият български филм с премиера на най-стария световен кинофестивал, посочват от БНТ. Той е бил сред 12-те филма, избрани за специалната програма "Венециански дни" в Седмицата на кинорежисьорите, с които е бил номиниран за наградата за дебютен филм "Лъв на бъдещето".
В "Отчуждение" участват актьорите Христос Стергиоглу, Ованес Торосян, Китодар Тодоров, изпълнителен продуцент е Христо Живков, главен оператор - Калоян Божилов, монтажист - Веселка Кирякова.
"Така не съм се вълнувал много отдавна, не само защото това е личен успех", сподели Милко Лазаров пред камерата на БНТ минути след награждаването.
"Вижда се, че българското кино е липсвало. Много силно усещам авторитета, който всички ние с този филм успяхме да създадем във Венеция. Думата, която най-много се употребява за него, е, че е много красиво създаден и основната положителна критика е, че е много радикален. Тепърва ще го осмисляме и силно се надявам младите автори да започнат да опитват на такива места. Убедих се, че няма никакви рестрикции, няма специална причина българските филми да не бъдат приети. Просто авторите трябва да бъдат по-радикални и да правят нещата така, както ги усещат", каза Лазаров.
Италианският филм "Sacro GRA" (Свещеният римски околовръстен път) на режисьора Джанфранко Рози стана първата документална продукция, печелила наградата "Златен лъв" на 70-ия кинофестивал във Венеция,
предадоха световните агенции. Това е и първият италиански филм от 15 години с водещата награда на най-стария кинофестивал в света.
"Не знаех, че от 15 години италиански филм не е печелил тази награда във Венеция", каза режисьорът Джанфранко Рози след пресконференцията за церемонията и наградата, определена от жури с председател Бернардо Бертолучи.
"Предишната награда е печелена от (режисьора Джани) Амелио, а по-предишната от Бертолучи, така че това за мен е невероятна чест. А днес видях маестрото и той беше изключително развълнуван, когато ми връчи наградата. Това я прави още по-важна", заяви още той.
"Sacro GRA", чието име е игра на думи за названието на околовръстния път, което напомня за италианската дума за Светия Граал, е за живота на десетина души. Сред тях са трима учени, шофьори на линейки, рибар, интелектуалец без късмет.
"Във филма ми има драма - каза Рози - действителността става драма и прави драма от обичайното. Затова има драма. Има и повествование. Мислех за киното, когато правих този филм".
Въпреки големите различия между критиците за 20-те филма в конкурсната програма тази година, Бертолучи каза, че не си спомня някой от журито да е възразил "Златният лъв" да бъде присъден на "Sacro GRA".
"Мисля, че всички в журито почувстваха поетичната сила на филма на Рози и това е всичко, което можа да бъде казано", каза Бертолучи. Сред филмите, които останаха без награда са "Под кожата" на Джонатан Глейзър със Скарлет Йохансон като извънземна в човешка форма, "Паркланд" за убийството на Кенеди, както и "Дете на Бога" на Джеймс Франко.
"Sacro GRA" беше един от двата документални филма, включени за пръв път в конкурсната програма на фестивала. Другият беше "Неизвестното известно" на американеца Ерол Морис, който не получи никаква награда.
Наградата за "Sacro GRA" е "смела постъпка на журито". Тя е "показателна за възхода на документалните филми през последните години", каза критикът Джей Уайсбърг от "Варайъти".
Наградата "Сребърен лъв" за най-добър режисьор спечели гъркът Александрос Авранас с филма "Мис Насилие" за семейство, в което баща сводничи на децата и внуците си. Купата "Волпи" за най-добър актьор спечели гъркът Темис Пану за ролята си на бащата в "Мис Насилие".
Италианката Елена Кота спечели купата "Волпи" за най-добра актриса за ролята си във филма "Улица Кастелана Бандиера" на режисьора Ема Данте.
Филмът "Филомена" с Джуди Денч за възрастна ирландка, търсеща сина си, когото дала за осиновяване под натиска на монахини, беше смятан за фаворит на фестивала, но спечели само наградата за най-добър сценарий за Стив Куган и Джеф Поуп.
Тай Шеридан, който играе момче с тежко минало от американския филм "Джо" с участието на Никълъс Кейдж, спечели наградата за най-добър нов актьор. Той сподели, че идолът му е Джеймс Дийн.
Тайванският режисьор Цай Мин-Лян спечели Голямата награда на журито с филма "Бездомни кучета" за мъж и двете му деца, които живеят, отхвърлени от обществото в тайванската столица.
Специалната награда на журито спечели Филип Грьонинг с "Жената на полицая". Наградата "Хоризонти" за най-добър филм спечели "Източни момчета" на Робин Кампило, а наградата "ФИПРЕСИ" - Том Долън за "Том във фермата". "Събирането" на Ана Одел спечели наградата в паралелната програма на Международната седмица на критиката.
Подборът на филмите в конкурсната програма подчертава колко мрачна и жестока е действителността, отчасти поради проблемите със световната икономическа криза, изтъкна директорът на фестивала Алберто Барбера. Някои от филмите бяха за кръвосмешение, насилие, детска проституция, дори некрофилия.