Приключва разследването за бюлетините на "Мултипринт"

Общество

09-09-2013, 08:00

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Разследването за бюлетините, открити ден преди вота през май в печатницата на "Мултипринт" в Костинброд, е пред финал.

Това съобщава "Сега", позовавайки се на източници в прокуратурата. Всеки момент трябва да е готово заключението на техническата експертиза на паметта на печатната машина. Изследването е ключово за изхода от разследването, по което все още няма повдигнати обвинения.

"Не мога да отговоря дали ще има обвинения, преди да е готово това заключение. Може да се окаже, че са отпечатани и повече от тези бюлетини, които сме открили", каза в края на юни зам. главният прокурор Борислав Сарафов. Тогава от прокуратурата обявиха, че не са открили данни за фалшификация на изборите, но са преброили откритите бюлетини - 475 417 броя. Според заключението на разследващите 351 075 са били годни, т.е. готови за употреба в изборния процес, 62 420 са производствен брак, а 59 292 са с лош печат, нечетливи и съответно неизползваеми. Близо 40 хил. са били предназначени за чужбина, голям брой бюлетини е трябвало да отидат в Кърджали, Силистра и Варна.

За акцията на прокуратурата и ДАНС в костинбродската печатница, собственост на местния общинския съветник от ГЕРБ Йордан Бончев, се разбра в деня за размисъл на 11 май. БСП и ДПС веднага съзряха опит за манипулация на изборите. По-късно стана ясно, че сигналът за печатницата е бил подаден от Мая Манолова, която сега е зам.-председател на парламента. От ГЕРБ пък обвиниха държавното обвинение, че с акцията участва в сценарий за дестабилизация на държавата.