Все повече деца стават жертви на онлайн тормоз

Общество

05-09-2013, 16:45

Автор:

bulgariautre

Всичко от Автора

Най-често потърпевши са момичетата на възраст между 12 и 15 г.

Все повече български деца стават жертви на онлайн тормоз от страна на свои връстници. Най-често потърпевши са момичетата на възраст между 12 и 15 години, като нерядко се стига до саморазправа между деца и между родители.

Това стана ясно по време на днешното обучение на учители от Русе, водено от председателя на Международната академия за обучение по киберразследвания Албена Спасова и координатора на Националния център за безопасен интернет Георги Апостолов.

Наблюденията на Националния център за безопасен интернет сочат, че онлайн тормозът от връстници въздейства най-силно върху детската психика. "Всички знаете, че тормозът в училище си е от край време и ще си продължи, докато го има училището, но интернет даде възможност този тормоз върху определен вид деца да стане 24-часов. Постоянно при нас идват сигнали и се занимаваме най-вече с момичета във възрастта 12 до 15 години, които лично са качили свои голи снимки някъде в интернет, след което това нещо бързо се разбира от техни връстници, тези снимки започват бързо да се разпространяват и се получава един масов тормоз", сподели Георги Апостолов.

Средно между 10 и 20 случая годишно са свързани с посегателства на педофили върху деца чрез интернет. Обикновено жертвите са по-лабилни и заедно с това са дали прекалено много информация за себе си в интернет.

От Центъра за безопасен интернет водят разговори от няколко години с образователното министерство, настоявайки да има часове, посветени на безопасността в мрежата. "Сега обявиха, че годишно ще има не два, а четири часа, посветени на интернет безопасност, но съдържанието на тези часове е за токови удари, периферия, вируси, не се говори за поведение", коментира Георги Апостолов.