Бързите заеми - с такси убийци

Най-доброто от печата

05-09-2013, 05:54

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Най-големи са санкциите за забава на вноска по онлайн кредитите до 399 лв.

Рекордни неустойки за просрочие на бързи кредити предлагат част от фирмите на пазара у нас, установи проверка на “Труд”.

Най-големи са санкциите за забава на вноска по онлайн кредитите до 399 лв. Те не са обхванати от Закона за защита на потребителите, според който просрочията по потребителските заеми над 400 лв. се санкционират с основния лихвен процент на БНБ (0,02%) плюс 10% за година.

Независимо от размера на заема Nazaem.bg например събира такса от 30 лв. за първия ден просрочие. Към сумата се добавят 60 лв., ако забавата е над 3 дни, плюс още 90 лв., ако е над 15 дни, плюс 300 лв., за над 120 дни. Така неустойката може да достигне 480 лв. дори за заем в размер на 70 лв. например.

“Ние не ограничаваме свободата на клиента да избере заем, но той трябва да спази уговорката да го върне. До месец май нямахме такса от 300 лв., но я въведохме, защото клиентите започнаха да вярват, че няма последици за тях, ако не върнат заема”, коментира Борислав Фесчиев, изп. директор на фирмата, която държи Nazaem “Пан Балкан Финанс”. “Нашите условия са одобрени от БНБ. Ако една запетайка сложа в тях, трябва да уведомя БНБ”, добави Фесчиев. По закон обаче БНБ няма такива правомощия. Оттам коментираха, че в случая става дума за очевидна некомпетентност.

Таксата на Minizaem.bg е 20 лв. за 3 дни забава, 50 лв. от 3 до 10 дни и 100 лв. плюс законната лихва за всеки ден след десетия. Оттам обясниха, че е практика да правят компромиси, като не начисляват таксите в пълен размер или го правят много след срока, но не надвишават размера на главницата.

NetCredit.bg събира 30 лв. за просрочие до 3 дни, 90 лв. над 3 дни и начислява законната лихва след 9-ия ден. SmileCredit.bg събират такса от 30 лв. до 3 дни, 90 лв. над 3 и 100 лв., ако договорът бъде развален заради неизпълнение. Таксите от 30 лв. и 90 лв. се дължат кумулативно, но оттам твърдят, че тази клауза никога не е прилагана и ще бъде премахната.

Profi Credit начислява законната лихва, но за забава над 30 дни заемът става предсрочно изискуем и се начислява 50% неустойка върху остатъчния размер на задължението. От колцентъра на Credissimo обясниха, че общите им условия са достъпни само при подписване на договор.

Easy Credit и UniCredit Consumer Financing събират само законната лихва дори за заеми под 400 лв., като Easy Credit има и лимит за разноски по събирането на кредита до 145 лв. В същото време някои компании събират по 10 лв. само за да пратят писмо на клиента за задълженията му. Cash Credit пък събира неустойка от 0,50 лв. на ден за просрочие над 60 дни.

Британската компания “Провидент Файненшъл”, която сега стъпва на родния пазар, обещава да няма изобщо такса за просрочие. “Некоректно е клиент, който и без това не може да плати заема, да се вкарва в допълнителна задлъжнялост. За нас ще е лоша реклама, ако бъдем некоректни”, казаха оттам.

СПАСЕНИЕТО Е В СЪДЕБНИТЕ ДЕЛА

Хората, които са подписали договор с коварни клаузи за рекордни неустойки с фирма за бързи пари, имат шанс да защитят правата си, включително ако фирмата стартира изпълнително дело срещу тях, твърдят юристи. Чл. 143 т. 5 от Закона за защита на потребителите гласи, че клаузата в договор с потребител е неравноправна, ако “задължава потребителя при неизпълнение на неговите задължения да заплати необосновано високо обезщетение или неустойка”. От Комисията за защита на потребителите твърдят, че част от фиксираните такси на фирмите за бързи пари са прекомерно високи спрямо размера на кредита. Според юристите, независимо че защитата на Закона за потребителския кредит не важи за заемите под 400 лв., ако неустойката е много по-висока от регламентираната в него законна лихва, пред съда може да се твърди, че клаузата е неравноправна. В този случай съдът може да я обяви за нищожна и клиентът да не дължи никаква наказателна лихва.

Затова всеки, който е подписал общи условия с прекомерно висока неустойка, може да заведе дело, за да я обезсили. Ако фирмата за бързи пари стартира дело срещу него, той може да пледира да не дължи исканата неустойка, като заведе контрадело с аргумент неравноправна клауза или директно направи такова възражение в рамките на изпълнителното дело. Както “Труд” писа, по решение на Съда на ЕС от 14 март т.г. потребител може да поиска спиране на стартирало изпълнително производство, ако смята, че в договора за кредит има неравноправна клауза.