Путин не иска да замесва Русия във война

Свят

04-09-2013, 09:51

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

"Ние, разбира се, не възнамеряваме и няма да намесваме в никакви конфликти", посочи Путин

 Русия няма да се намесва в каквито и да било въоръжени конфликти, заяви президентът Владимир Путин в отговор на въпрос за обстановката в Сирия,

"Ние, разбира се, не възнамеряваме и няма да намесваме в никакви конфликти", посочи Путин в интервю пред Първи канал на телевизията и агенция "Асошиейтед прес по повод предстоящата среща на високо равнище на Г-20. Президентът обърна внимание, че в момента подразделения на руската армия зад граница няма, освен две бази на територията на бившия Съветски съюз и участието на миротворци в операции с мандат на ООН. "И това е много хубаво, ние много се радваме на това", подчерта Владимир Путин. Той също така изрази удовлетворение от факта, че редица страни са решили да не участват във военна операция в Сирия /очевидно той има предвид решението на британския парламент/ .

"Откровено казано, това силно ме изненада, защото смятах, че Западът прави всичко на принципа на определено единодушие, по подобие на решенията, които се вземаха на конгресите на КПСС", посочи президентът. "Оказва се обаче че има хора, които държат на своя суверенитет, анализират ситуацията и набират мъжество да вземат решения в интерес на своите собствени страни, отстояват своето мнение. Това е много хубаво, то говори, че светът действително укрепва своята многополярност", подчерта Владимир Путин.

По-нататък в интервюто той заяви, че военна операция в Сирия трябва да се предприеме само с мандат на Съвета за сигурност на ООН в съответствие с действащото международно право. Всякакви други поводи за оправдаване на прилагането на сила спрямо независима и суверенна държава са недопустими и те трябва да бъдат окачествявани като агресия. Според него тази тема трябва да бъде разисквана по време на срещата на Г-20. От друга страна, руският президент съобщи, че доставките на компоненти за ракетите С-300 на Сирия се правят въз основа на договор, но са прекратени.