Животни пренасят 320 хиляди непознати вида вируси

Най-доброто от печата

04-09-2013, 06:31

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Предполага се, че много от тях могат да се предават на човек

Животни пренасят поне 320 хиляди непознати вируса, които, ако не бъдат проучени, могат да се разпространят сред хората и да доведат до истинска пандемия. За това алармират учени, които открили 60 непознати типа вируси само при един вид прилепи.

Човечеството не познава огромен брой вируси, които съществуват и много от които вероятно могат да се предават от животно на човек, а след това и от човек на човек.

Затова според учените е нужно да се отделят 6 милиарда долара, с които да се открият и изучат непознатите видове и да се предотврати разпространението на зарази сред хората. Сумата е нищожна в сравнение с това, което могат да причинят вирусите, посочват специалистите.

Учените са стигнали до тези плашещи изводи, след като изследвали един вид прилепи в Бангладеш, наречени „летяща лисица”.

При анализ на 1897 проби от летящите бозайници били открити близо 60 различни вида вируси, повечето от които били напълно непознати на науката. За един от познатите пък е известно, че ако бъде предаден на човек, може да е смъртоносен.

Близо 70% от вирусите, които засягат човек, като ебола, ТОРС и ХИВ, са тръгнали от диви животни, припомнят учени. Затова изследването на евентуалните зарази, преди те още да са се разпространили, ще даде голямо предимство на човечеството. Изучаването обаче, освен че ще глътне милиарди долари, ще отнеме около 10 години.

„Ще търсим в райони, където на база на досегашния си опит знаем, че има голяма вероятност от разпространението на нови инфекциозни агенти, които могат да заплашат човешкото здраве.”, посочва професорът от американския Колумбийски университет Иън Липкин.

„Очевидно ние не можем да изследваме всяко животно на планетата, но може да опитаме да създадем карта, която да показва рисковите зони”, допълва още той.