Колите на макс до 120 км/час

Най-доброто от печата

04-09-2013, 06:25

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Над 14 000 шофьори засечени с превишена скорост за седмица у нас

120 километра в час ще бъде максималната скорост, която колите по европейските пътища ще могат да вдигат. Това предлага транспортният отдел в Европейската комисия, за да се намалят жертвите при катастрофи. Идеята трябва да влезе за обсъждане през есента и евентуално да бъде приета през 2020 година. Тя предвижда всички автомобили, които се произвеждат за шофиране на Стария континент, да бъдат оборудвани с така нареченият Intelligent Speed Adaptation (ISA), който няма да позволява на колата да развива повече от 120 километра в час. Плюс това ще има специални камери на колите, които ще разчитат пътните знаци и автоматично ще намаляват скоростта, когато тя е превишена. От Брюксел предлагат още да се приеме закон, според който дори колите по-старо производство да бъдат оборудвани с въпросните „ограничители”. За целта шофьорите ще бъдат заставяни да минават през сервиз, където да инсталират въпросната техника, в противен случай няма да могат да се движат по европейските пътища. Ако законовите промени бъдат приети, то се предвижда системата първо да бъде изпробвана на камиони и автобуси.  Ако тя покаже добри резултати, то и леките коли ще се сдобият с нея.

 

От транспортния отдел на ЕК дори предлагат да бъде създаден нов регулаторен орган, който да следи този проект.Малко след като се заговори за въвеждането на ограниченията,  идеята срещна и първите си критики.

 

От Британската автомобилна асоциация обясниха, че ако се въведат подобни автоматични ограничения, може да се стигне до опасни ситуации на пътя.

 

Например ако се изпреварва рисково и трябва да се предотврати челен сблъсък, човек няма да може да ускори достатъчно.

 

Според Европейската комисия точно високата скорост е и една от причините за тежките инциденти. Черната статистика на TISPOL сочи, че всяка година в Европа загиват по 30 хил. души при катастрофи

 

Над 1,2 млн. пък са ранените, като 120 хил. остават с трайни увреждания.

 

Резултати от проведената по линия на TISPOL операция у нас показват, че само за една седмица - от 19 до 25 август, са били заловени над 14 хил. шофьори, които са карали с превишена скорост.

 

От тях над 13 хил. са били засечени от видеокамерите на КАТ, а останалите от служителите на пътя. Рекордьори по най-много нарушения се оказали водачите от Плевенска област – 2419, следвани от София, където са били едва с десет по-малко. На трето място е Ловеч с 1045 нарушители.