Няма да се намесваме в Сирия, отсече Йовчев

Политика

02-09-2013, 09:39

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Над 1400 са бежанците към момента в България

 Участието на страната ни в бъдещи военни действия в Сирия не стои на дневен ред и няма защо да бъде обсъждано, заяви вицепремиерът Цветлин Йовчев пред БНТ.

По думите му все още не е ясно какво ще е развитието на кризата в Сирия, но е висока вероятността там да има военна интервенция. "Министърът на отбраната Ангел Найденов беше достатъчно категоричен относно позицията на страната ни за участие в такава военна операция. Първо, това не е искано от нас до момента и второ, ние нямаме способността да участваме пряко в една такава операция", посочи вътрешният министър.

Вътрешният министър още веднъж подчерта и успокои, че няма пряка терористична заплаха на територията на България.

Над 1400 са бежанците към момента в България, като по-голямата част от тях са сирийци. През последното денонощие границата ни са преминали 65 бежанци, от които 47 са от Сирия. Йовчев подчерта, че има голям бежански поток от Сирия, като пикът му е бил преди два дни, когато в страната ни са влезли 106 бежанци.

Той посочи три основни действия на правителството, които трябва да бъдат насочени към засилване на наблюдението на държавната граница, осигуряване на настаняването на тези бежанци, както и търсене на помощ по линия на Европейския съюз.

По думите му, ако се развие още кризата в Сирия, страната ни може да очаква от 6 до 10 000 бежанци до края на годината. "Това надхвърля нашия потенциал. Това е организация, която трудно бихме могли сами да направим", отбеляза вътрешният министър, цитиран от Дарик. По отношение на защитата на границата той посочи, че в момента Турция е пренасочила силите си към сирийската граница и тежестта основно пада върху нашата гранична полиция.