700 школа пред фалит

Най-доброто от печата

02-09-2013, 06:01

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Синдикати и работодатели в спор за пари от актуализирания бюджет

Около 700 училища в страната ще имат затруднения  с плащането на ток и парно от ноември. Това съобщи за "Стандарт" Надежда Николчева, зам. шеф на работодателската организация в областта на просветата. 
"Около 40 на сто от нашите членове няма да имат възможност да си платят режийните в края на годината. Обикновено винаги има някакъв процент закъсали училища, но той е по-нисък. Тази година проблемът дойде до голяма степен заради насилственото увеличение на заплатите с 8 на сто, което изсмука ресурсите на някои от училищата", каза Николчева. Тяхната организация предупреждаваше още преди няколко месеца, че такъв проблем ще възникне в края на годината. Тогава бюджетът за образование бе увеличен, но синдикатите настояха всички пари да отидат за вдигане на учителските заплати. В част от малките школа, където увеличението е по-малко, обаче това качване на заплатите изсмукало бюджетите. "Искаме образователното министерство да си направи собствена статистика, за да се види колко училища реално имат нужда от пари. В началото на септември ще имаме среща с тях и синдикатите", каза Николчева. Директорите се надяват от актуализацията на бюджета в образованието да влязат още пари, но синдикатът на Янка Такева настоява те да отидат отново за заплати там, където училищата не са могли да ги вдигнат. Профсъюзите са разчели, че им е нужна сумата около 9,4 млн. лева. Очаква се на срещата работодатели и синдикати да се скарат за какво да отидат допълнителните пари.
От МОН казаха, че нямат индикации да има огромен брой на закъсали училища, но не са правили специално проучване по този въпрос. Очаквали работодателите да представят своите данни. Министерството все още не знае колко пари от актуализирания бюджет въобще ще отидат за образование, затова и все още не е ясно дали те ще бъдат предвидени за заплати или за парно.
Заради спорове и настъпващата учебна година част от директорите вече търсят сами решения на проблемите им. В столичното училище 32 СОУ "Св. Климент Охридски" например вече монтират климатична система за отопление и охлаждане. Паралелно с нея се ремонтира и четвъртият етаж на школото. В проекта училището инвестира 100 000 лв., а Столична община ще помогне с още 450 000 лв. Допълнително трябва да бъдат отпуснати средства и за реконструкцията на покрива. 
По данни на общините в момента в страната се ремонтират общо над 100 училища. 22 от тях са само в София. Общината е заделила близо 8 млн. лв. за целта, като се очаква школата да бъдат готови за откриването на новата учебна година.