Георги Първанов: Трябва да има ново ръководство на БСП

Общество

31-08-2013, 16:54

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

"Смятам, че трябва да има ново ръководство на БСП" - това заяви Георги Първанов, президент 2002 - 2012 година пред БНР.

 

"Не просто млади. Често споря с това виждане - да бъдат млади хора; видяхме как беше в НДСВ, в ГЕРБ, млади - не винаги са достатъчно подготвени. Искам да дойдат можещите хора, знаещите, онези, които могат да направят нещо не само за партията, а за обществото. Нямам никакви амбиции, не желая реванш", каза Първанов.

"Близо две години апелирам за дълбоки идейни промени в БСП. Виждам какво става в европейската левица, там се търсят нови социални общности, към които да се насочат социалдемократическите и левите формации - преди всичко към активните слоеве. Реален проблем от десетилетия е, че активните хора не припознават БСП.

Необходими са организационни промени. Предлагах засилване на вътрешната демокрация. Стигнахме до момент, когато решенията в БСП се концентрират в много тесен кръг и всички легитимни органи на БСП са подменени. На ръководството му е много по-изгодно във всеки критичен глас да посочи врага с партиен билет, да капсулира, да обединява около себе си тясното ядро, което е останало, и което не е достатъчно, с оглед на перспективите и амбициозните задачи", каза още Първанов.

"Един автентичен ляв лидер трябва да бъде припознат от широкото мнозинство на хората - не само от тяснопартийния членски състав. Като го погледнеш, да става ясно, че това е ляв лидер. При всички спорове, които сме водили, с Жан Виденов, с проф. Александър Лилов, нямаше съмнение, че тези хора изразяват силата на лявото мислене. Това отдавна не се е случвало", смята Първанов.

На въпрос дали би станал лидер на БСП, Първанов каза: "Този етап вече е минал. Бил съм начело на БСП в много труден период; твърдя, че съм бил успешен лидер, изведох БСП от много критична позиция до партия, която печели избори. Опитах се да пробия миналата година с идеи за реформиране и промяна - не се получи".

"Не може всеки ден да мислиш за кворума, и да управляваш успешно, убедително. Те треперят всеки ден - да не би някой да се успи за кворума. Това правителство трябва да прави сериозни реформи. В един момент ще трябва да се вземат непопулярни решения - кой да ги вземе? „Атака" трудно би гласувала за нещо такова. Отново оставаме на ръба.

Искам ясно обосноваване на възможностите - ако ще се борим за оставане до края на мандата, трябва да имаме достатъчно ресурс. Към момента не съм убеден, че имаме такъв ресурс, но аз не съм информиран, очаквам председателят да каже. „Атака" е непредсказуем, несолиден партньор. Това е формула, която ще ни създава допълнително проблеми", каза още Първанов.

"За протестите - със сигурност някой ще се опита да ги реактивира; може би ще има опит да се вкара повече партийно-политическият момент. Видях заявка от ръководството на ГЕРБ. От една страна - протестът няма много голяма перспектива, ако няма партиен, парламентарен изразител. От друга страна, всеки опит да се монополизира този протест от една от партиите, особено от ГЕРБ, споменът за чието управление е твърде пресен, делегитимира протеста.

Президентът Плевнелиев прекрачи една граница, която не биваше да бъде преминавана. Винаги съм отстоявал правото на президента да изразява своя позиция; когато прескочиш границата, има опасност да се дискредитира институцията, има опасност от трайна студена война на двете страни на „Дондуков". Президентът има своята отговорност за тази трайно нестабилна политическа ситуация; не снемам отговорност от партиите за това.

Ще си позволя да препоръчам едно по-предпазливо преодоляване на недоверието с мерки за укрепване на доверието по проблеми, които не будят сериозни възражения. По ситуацията в Сирия - може да имаме обща държавна позиция. Ако тя се изработи в КСНС, с участието на правителството, това може да свали напрежението.

По отношение на решенията за шефовете на служби - такива решения трябва да се вземат със „споделена отговорност" - предлага правителството, утвърждава президентът. Правили сме го десет години, в т.ч. и по времето на ГЕРБ. Може да е имало спорове, но винаги сме стигали до консенсусно решение. Много е важно, особено когато на границата ти има война, напрежение, да поддържаме стабилността на службите, каза Георги Първанов.

Според бившия президент коалиция между БСП и ГЕРБ в рамките на този парламент е нереалистична.

"Бих апелирал да се установи нормален климат, нормални отношения между управляващи и опозиция. С взаимно уважение. Всеки опит да се съберат в едно управляващо цяло БСП и ГЕРБ ще компрометира и двете политически партии. Би било шамар за избирателите, да управляват заедно. Би било най-голямата изневяра. БСП влезе в това управление с една-единствена идея, която формулира председателят, отстраняване на ГЕРБ от властта. Заради което ние влязохме организационно неподогтвени в това управление. Не мога да продължа, след бъдещи избори, каква ще бъде конфигурацията", посочи той.

"Ще се радвам, ако може да си взаимодействаме с Дончева, тя е човек с голям потенциал. Но двама души, пет, десет, не правят голямата политика. Искам да направим силен отбор, който да включва поне по няколко души от всеки бранш. За да може, когато дойде времето, да има добър избор за формиране на изпълнителната, законодателната власт", каза Георги Първанов.

"Не апелирам да се издигне китайска стена между партиите и бизнеса; диалогът трябва да го има, но трябва да се избегнат зависимостите. За това трябва да има много сериозни реформи. През 2008 г. започнах дебат за реформа на българския политически модел - ще го продължим в дискусионните клубове. Максимална прозрачност, избягване на зависимости, контрол на гражданското общество", допълни Георги Първанов.