Оперативен щаб ще бори бежанската вълна от Сирия

Няма риск от терористична заплаха за България, заяви Йовчев

Най-сериозната заплаха от кризата в Близкия изток е свързана с евентуална бежанска вълна към България.

Това съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев след извънредно заседание на Съвета по сигурност.

"Като най-голям риск се оценява възможността от възникване на хуманитарна криза", допълни той. Затова ще бъдат предприети конкретни мерки, в три посоки.

На първо място - засилване на наблюдението на държавната граница.

На второ място - мерки, свързани с конкретни действия и организация по настаняването и осигуряване на условия за бежанците в България.

На трето място - мерки, които ще доведат до намиране на механизми за получаване на помощ по отношение на настаняване на бежанци на наша територия и по отношение на осигуряване на необходимото за пребиваването им, обясни министърът.

"Искам категорично да кажа, че не разполагаме с данни за наличие на пряка терористична заплаха за територията на Република България, каза още Йовчев. "Във връзка с променената ситуацията в Близкия Изток предприемаме действия по оценка и актуализиране на Националния план за противодействие на тероризма."

Със заповед на министър-председателя от днес ще бъде създаден Оперативен щаб по отношение на кризата в Близкия Изток. Щабът ще бъде с две нива на управление - първото ниво ще е в МВР, а второто ще е на тактическо ниво - на територията на Елхово и Хасково. Те ще имат за цел да наблюдават и управляват процесите по наблюдение на държавната граница и настаняването на бежанци.

Цветлин Йовчев посочи още, че са обсъдени възможностите за икономически и финансови рискове към България. "Към момента оценката е, че можем да очакваме негативно влияние, но това няма да е в степен, в която да бъде застрашена националната сигурност."

Обсъдени са и възможностите от възникване на социални рискове, свързани с повишаване на криминогенната обстановка вследствие на бежанска вълна, други социални проблеми. По думите на Йовчев, това също са рискове с ниска степен на вероятност към момента.

Предприет е конкретен план с 11 мерки, които по-късно ще бъдат оповестени пред медиите.