Съветът по сигурността заседава извънредно

Политика

30-08-2013, 11:26

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Заради ситуацията в Сирия и отражението й върху България

Съветът по сигурността към Министерския съвет заседава извънредно, съобщи Фокус. Основната тема е ситуацията в Сирия и отражението й върху националната сигурност на България.

На заседанието присъстват премиерът Пламен Орешарски, който е и председател на съвета, министърът на външните работи Кристиан Вигенин, министърът на отбраната Ангел Найденов, вътрешният министър Цветлин Йовчев, главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Симеон Симеонов, представители на президентството.

На 21-ви август сирийската опозиция съобщи за извършено нападение с отровен газ край Дамаск, отнело живота на стотици хора. Правителството в страната отрече да е използвало химическо оръжие, но въпреки това инспектори на ООН започнаха разследване на местата, където се предполага, че е използван отровният газ.

Според позициите на САЩ и Великобритания - има ясни доказателства за това, че в Сирия е използвано химическо оръжие. Това обаче трябва да бъде потвърдено от доклада на международните инспектори.

Все още не е ясно кога ще се проведе заседанието на Съвета по сигурността към ООН, на което трябва да се обсъдят евентуални военни действия спрямо Сирия.

По-рано тази седмица външният министър Кристиан Вигенин осъди евентуалното използване на химическо оръжие за атака над граждани в Сирия, заради което страните от Запада готвят военни действия срещу страната. Вигенин заяви, че към България не е постъпвало искане за участие или подкрепа на международна акция.

Вчера пък държавният глава каза, че ще свика извънреден консултативен съвет, ако страната се присъедини към военни действия.

В сряда кабинетът отпусна над 500 хил. лева на министерството на вътрешните работи за подготовка на около 500 места за настаняване на бежанци предвид увеличения поток на имигранти от Сирия.