Утре президентът свиква Съвета за сигурност

Употребата на химическо оръжие е недопустима, заяви той

Утре ще се свика Съветът за национална сигурност към Министерския съвет. Очакваме данните от разузнаването дали ще има голяма бежанска вълна и други последствия за България.

Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в Шабла по повод напрегната ситуация в Сирия, предаде БГНЕС.

Президентът допълни, че ще свика Консултативният съвет по национална сигурност на по-късен етап.

"Ако се наложи България да участва в по-мащабни действия, тогава ще се наложи да го свикам по-бързо", каза Плевнелиев. "Употребата на химическо оръжие е недопустима в какъвто и да е аспект."

Държавният глава посочи, че международната общност трябва единодушно да осъди употребата на такова оръжие, особено срещу мирно население и нарушението на военните конвенции.

Президентът и министърът на отбраната Ангел Найденов наблюдаваха стрелбите на българските и сръбските части на полигона "Шабла". Там се проведе съвместно учение на войски за реални действия и стрелби от формирования за противовъздушна отбрана на Въоръжените сили на България и Сърбия.

В учението участват над 1400 военнослужещи и около 600 единици, бойна и специална техника от състава на сухопътни войски, военновъздушните, военноморските сили, както и на 250-а ракетна бригада от сръбските военновъздушни сили.

Държавният глава каза, че е доволен от учението, всичко минавало по предварителния план и той останал впечатлен от точността и бързината на военните. 

Маневрите наблюдава и началникът на генералния щаб на Република Сърбия ген. Любиша Дикович.