Станишев изпусна момента да се оттегли елегантно, заяви Първанов

Политика

29-08-2013, 10:31

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Някои на "Позитано" смятали, че всичко им е позволено

"Аз подкрепям това правителство. Иска ми се то да изкара колкото се може по-дълго. Смущава ме това, че политическите ръководства и по-скоро "Позитано" направи едно отстъпление от тежки политически ангажименти".

Това заяви бившият президент на България Георги Първанов пред Нова телевизия. Той изрази опасения, че премиерът няма полезен ход. 

"На "Позитано" има една група от хора, които си мислят, че всичко им е позволено. Когато вече си на ръба, трябва да мислиш всеки ден да оцелееш във властта и да правиш реформи, затова не можеш да си позволиш такива груби субективни решения", каза още Първанов. "Защо никой не коментираше кадровите управленски решения на Тройната коалиция. Защо имаше баланс и имаше един работещ климат?”, попита риторично той. По думите му, тогава този проблем с назначенията не е съществувал. "Случило се е нещо зад кулисите, а не в залата, където се вземат решенията на "Позитано”. Аз заемам последния ред на тази зала, но виждам всичко."

Георги Първанов каза още, че лидерът на управляващата партия е изпуснал много възможности за едно "елегантно оттегляне" и за решение, което можело да укрепи партията и да я промени. "Той можеше да се оттегли още тогава, когато беше избран или дори номиниран за председател на ПЕС."

Експрезидентът заяви, че БСП вече не е толкова голяма партия, нито като влияние, нито като членски състав. Според него левицата трябва да се промени идейно. "Не може пенсионерите да бъдат единствената група, на която се опира българската левица", каза той и посочи, че трябва да се възроди вътрешната демокрация в партията.

"Бих предложил да направим вътрешнопартийно допитване и вътрешнопартиен референдум за плоския данък например", посочи Георги Първанов. "Самият Борисов трябва да признае, че съжалява за подкрепата, която даде на Станишев на конгреса през миналата година. Тогава ми стана ясно, че има има доста задкулисни игри и аз не искам да участвам в такива игри".

Попитан дали ще прави нова политическа формация Георги Първанов заяви, че иска да направи една своеобразна мрежа от дискусионни форуми, които ще започнат още през септември. "Целта на тези форуми е да потърсим отговори, свързани с приоритетите, с изборния кодекс, с париите, с конкретна политика", подчерта той. Първанов каза, че не знае дали Татяна Дончева ще участва в този проект и не може да говори от нейно име.

Бившия президент каза, че нуждата от нов ляв проект ще се увеличава с времето и в момента има нужда от такъв. Първанов смята, че ако монопола в икономиката е нещо лошо, същото се отнася и за политиката. По думите му са останали много избиратели, които нямат избор и те трябва да получат този шанс.

Георги Първанов беше категоричен, че няма да подкрепи импийчмънт на президента Росен Плевнелиев, въпреки че не е бил съгласен с ветото му за актуализацията на бюджета. Бившият държавен глава подкрепял и правителството на Пламен Орешарски.

Във връзка със сирийския въпрос Първанов каза, че не бива да се да се пренебрегват органите, които са призвани да решават проблемите в Сирия като например ООН.

"Без санкция на ООН, ние не би трябвало да подкрепяме военна ситуация в Сирия", заяви той. "Аз откривам много прилики със ситуацията в Ирак през 2003 година. Тогава направих изявление, в което заявих, че не подкрепям тази война, защото всяка война е тежко поражение за дипломацията."

Според него "много пъти казваме "хоп" преди да сме готови да скочим". Първанов се опасява, че в Сирия може да се повтори това, което видяхме в Ирак.

"Увеличава се хранителната среда за тероризма, а ние трябва да я ограничаваме", отбеляза пПрезидентът от 2002 - 2012 година.