Станишев иска увеличаване на минималната заплата

Доброто управление и прозрачността ще са приоритетните теми за социалистите през новия сезон

Социалният пакет е водеща тема за Коалиция за България и през новия политически сезон. Ще настояваме пред правителството за увеличаване на минималната работна заплата.

Това каза председателят на БСП Сергей Станишев на пресконференция за обявяване на приоритетите на управляващите в новия политически сезон.

"Приоритетни ще са темите за доброто управление и прозрачността. Готвят се промени в Закона за обществените поръчки за по-равен достъп до обществените поръчки. Трябва да се продължи и с диалога с гражданското общество", посочи соцлидерът.

Станишев подчерта, че ще бъде направена и оценка на 100-те дни на правителството.
"Смятаме, че е важно през септември да се проведат обществени обсъждания на проекта за договор за следващия програмен период на ЕС. Ще инициираме редица дискусии по новите оперативни програми", каза соцлидерът.

Той отбеляза, че ще продължава работата по изборното законодателство.
"Ще търсим диалог и национално съгласие по водещи теми. Ще предложим декларация на останалите политически сили в парламента за постигане на съгласие по национални теми", отбеляза Сергей Станишев.

По въпроса за смените на ръководители на звена на изпълнителната власт, Станишев каза, че кадровите промени са изцяло в правомощията на правителството и отрече да има политическа чистка.

Соцлидерът обясни, че има две заявени и подадени оставки – на директора на Държавен фонд "Земеделие" и от директора на Агенцията по инвестиции. На тяхно основание от правителството ще бъдат направени промени.

"Част от промяната, която смятаме, че трябва да бъде реализирана, е и кадрова промяна. Дори не смятам, че правителството е достатъчно убедително в това отношение на този етап", заяви Станишев. "И ние като партия имаме критики – например за Агенция „Митници”. Вярно, че г-н Танов боледуваше, но тук опира до ефективност на работата на митниците – ниска събираемост. Това важи и за други звена в изпълнителната власт, освен това има случаи на откровено политически назначения, които не са правени на професионален принцип. Там трябва да има промени", подчерта лидерът на БСП.