Нови устройствени правилници в три министерства

Политика

28-08-2013, 14:04

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Намаляват се щатовете в министерствата на земеделието и храните, на икономиката и на външните работи

По време на днешното заседание на Министерския съвет правителството прие нови устройствени правилници на министерствата на земеделието и храните, на икономиката и енергетиката и на външните работи. Целта е да се оптимизира работата във ведомствата чрез структурни промени и намаляване на щатната численост.


В МЗХ щатовете се намалиха с 9 бройки, във второстепенните разпоредители с бюджетни кредити към министъра на земеделието и храните – с 380. Числеността на БАБХ се намали с 8 борйки, за да се увеличи тази на Националната служба по зърното.


Чрез вътрешно преструктуриране на Министерството на инвестиционното проектиране се осигуряват 13 щатни бройки от системата на МЗХ.

При изпълнение на правомощията си министърът на земеделието и храните се подпомага от трима заместници. Общата администрация на МЗХ се структурира в шест дирекции, а специализираната – в една главна дирекция ("Земеделие и регионална политика") и 12 дирекции.

С устройствения правилник на МИЕ се уреждат функциите, структурата и организацията на работа на министерството, правомощията на министъра. Регламентирани са функциите на политическия кабинет, главния секретар, звената на пряко подчинение на министъра. Прецизират се функциите на административните звена в министерството, в което ще работят общо 846 служители. Общата администрация е структурирана в седем дирекции, а специализираната – в 13 дирекции и една главна дирекция ("Европейски фондове за конкурентоспособност”).

Числеността на персонала в системата на министерството се намалява с 10 чатни бройки с оглед на осигуряване на щатната численост на МИП.

Основните промени в устройствения правилник на МВнР са създаването на нова генерална дирекция – "Двустранни отношения“, и преформулиране на мястото и ролята на останалите три генерални дирекции. Основната цел е да намерят институционално решение актуализираните приоритети на министерството, подобряване на координацията между отделните структурни звена и конкретизиране на функциите им.

Общата численост на ведомството се намалява с 6 щатни бройки до 1344, които ще бъдат прехвърлени на новото Министерството на инвестиционното проектиране.

Общата администрация на ведомството се структурира в пет дирекции, а специализираната – в четири генерални дирекции, 19 дирекции и задгранични представителства.