ГЕРБ няма да се разцепи, заяви Цачева

Пред партията не стоял проблем с напускащи депутати

ГЕРБ няма да се разцепи, не ми е известно да са водени разговори с народни представители от партията и пред нас не стои проблемът с напускащи депутати. Това заяви Цецка Цачева пред БНТ. Бившата парламентарна шефка припомни, че от новия парламентарен сезон "герберите" ще влязат в комисиите. Депутатката от партията на Бойко Борисов е категорична, че промяна в тактиката няма и ясно са афиширали, че ГЕРБ е опозиционна партия.

"Когато се гледа най-важният закон - за бюджета на държавата, мястото на опозицията е в залата. И тъй като действията на управляващите продължават и сега - тотална чистка в администрацията, аз съм убедена, че мястото на опозицията е в парламента, защото там гласът й се чува най-силно", аргументира се Цачева за влизането на депутатите от ГЕРБ в комисиите. "Няма илюзии, че с връщането на ГЕРБ в парламента, той ще заработи по различен начин."

Според Цецка Цачева новата тройна коалиция се е стиковала добре и в нея няма място за ГЕРБ. Председателят на 41-то Народно събрание каза, че въпреки ГЕРБ да е най-голямата група, няма да има лостове да влияе на решенията на управляващите. "Важното е обаче да се чува гласът ни от парламентарната трибуна", допълни Цачева и увери, че ГЕРБ не са се отказали от идеята за предсрочни избори."Настояваме за избори в най-кратки срокове. Действията на управляващото мнозинство са вредни за държавата. Подкрепяме протестиращите чрез гласа на опозицията, който ще се чуе в пленарна зала, каза още тя по повод антиправителствените протести, които не стихват повече от месец."

По повод бъдещата партия БАСТА, която ще бъде учредена от отцепниците от ГЕРБ, депутатката каза: "Партия трябва да се прави, когато имаш идеология, а не когато си против някой отговорен активист."

Цачева не изключи възможността ГЕРБ да води преговори и с БАСТА.

"Разговори не можем да водим единствено с партиите, които стоят зад кабинета", обясни тя.