70 години от смъртта на Цар Борис III

Общество

28-08-2013, 12:32

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Патриарх Неофит ще отслужи заупокойна света литургия и панихида в събота

Днес се навършват 70 години от смъртта на Цар Борис III. Всяка година на този ден в Рилската света обител се прави помен за последния български цар.

Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще почетат паметта на Царя Обединител със заупокойна света литургия и панихида, която ще се отслужи в събота в Рилския манастир.

Богослужението ще бъде в съслужение с Негово преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий, игумен на манастира, монашеското братство, други представители на висшия клир на Българската православна църква, на монашеството и свещенството.

Очаква се на панихидата да присъстват много представители на българската държавност и други официални лица.

Цар Борис ІІІ, известен в историята като Царя Обединител заради възвръщането на Южна Добруджа по дипломатически път през 1940 г. и заради помирителните му усилия във вътрешнополитическия живот, е роден на 31 януари 1894 г.. Той  заема престола в деня на абдикацията  на цар Фердинанд - на 3 октомври 1918 г., 24-годишен.
В продължение на 25 години Борис ІІІ е държавен глава и върховен главнокомандващ на Българската армия  - до 28 август 1943 г. На тази дата царят издъхва  след неколкодневно боледуване.