Заседание на Съвета по сигурност заради ситуацията в Сирия

България трябва да реши дали да окаже логистична подкрепа при евентуален удар над Сирия

Премиерът Пламен Орешарски свика за петък заседание на Съвета по сигурност към Министерския съвет заради кризата в Сирия, научи "Стандарт". Задачата на консултативния орган е да реши какви ще са действията, мерките и решенията на страната ни във връзка със сирийската криза.

"Ще има други форуми, на които ще продължим да обсъждаме въпроса Сирия, който се превръща в един от важните световни проблеми в момента, също така и ситуацията с бежанците", заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин. "Като член на Конвенцията за забрана на химическите оръжия България е категорично против употребата на този вид оръжие от когото и да било, където и да било."

Страната ни ще трябва да реши дали да окаже логистична подкрепа при евентуален удар над Сирия.

Очаква се в петък вътрешният министър Цветлин Йовчев и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров да докладват как кризата в Сирия се отразява на вътрешната сигурност.

В Съвета по сигурност участват министрите на външните и на вътрешните работи, на отбраната, зам.-министрите на МВР, на Външно, на отбраната, главният секретар на МВР, началникът на Генералния щаб на Българската армия, шефовете на разузнавателните и контраразузнавателните служби.