Депутатите забравиха за безотчетните пари

Най-доброто от печата

28-08-2013, 07:51

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Всички 240 избраници с празна графа „изразходвани средства” в сайта на НС

Депутатите и в това Народно събрание забравиха да осветлят за какво харчат така наречените безотчетни пари, заради които в предишния парламент непрекъснато се вихреха скандали. Тези средства се полагат на всеки законотворец ежемесечно и са в размер на две трети от заплатата – близо 1500 лв. Те се дават за сътрудници, офиси и други парламентарни нужди. В новия правилник за работа на народните представители за пръв път изри'но беше разписано задължение на всеки три месеца те да декларират пред парламентарната си група за какви дейности са отишли парите, а сумите да се разписват и на сайта на Народното събрание от съвестните законотворци. Макар и отчетът в нета да е по-скоро с пожелателен характер, за целта към профила на всеки депутат ИТ специалистите направиха допълнителна графа „изразходвани средства”, в която да се вписват похарчените пари. Точно преди седмица изтекоха първите три месеца от началния звънец на 42-рото народно събрание, а отчет на сайта няма. Нито един законотворец не е вписал и ред в предвиденото място за похарчените пари за офиси и сътрудници и на практика тези средства продължават да са „безотчетни”.

 

Заради напрежението около тези необлагаеми харчове в предишния парламент мнозинството от ГЕРБ възложи на НАП да предложи механизъм, по който да се плаща налог върху тях. Повече от година обаче тогавашният шеф на данъчните, а сега депутат Красимир Стефанов, умува и накрая заяви, че тези пари към депутатските заплати не са приходи, а разходи за парламента и затова няма как да бъдат облагани.

 

Освен редовете за „изразходвани средства” празна стои и другата нова графа към профилите на депутатите ­ „срещи в избирателния район”. Така никой законотворец

 

НЕ ОТЧИТА ПУБЛИЧНО ЗА КАКВИ ДЕЙНОСТИ

 оползотворява освободените от пленарни заседания понеделници и вторници на всяка седмица. През тези дни парламентаристите обикновено отварят приемни в съответния град и се запознават с проблемите на избирателите, които после би следвало да решат с предложения за законодателни промени. Никой обаче не следи официално дали депутатите реално провеждат такива срещи. Въпреки това при подготовката на правилника за настоящото Народно събрание имаше сериозни идеи да се освобождава по цяла седмица всеки месец за срещи с избирателите. В крайна сметка до такова решение не се стигна, но с уговорката, че въпросът ще се разгледа отново в началото на следващата година.