БСП и ДПС счупиха всички рекорди по смени в администрацията

Най-доброто от печата

28-08-2013, 07:44

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Повечето новоназначени са партийни парашутисти въпреки обещанията на управляващите, че ще се избират само качествени хора след конкурс

Преди да е навършило 100 дни, правителството на БСП и ДПС счупи всички рекорди за уволнения по високите етажи на властта. Поредната порция рокади в администрацията бе направена вчера. Сменени бяха шефът на една от ключовите агенции - "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров и директорът на Държавна агенция "Архиви" Мартин Иванов. Оставка подадоха шефът на Агенцията за инвестиции Борислав Стефанов и шефът на фонд "Земеделие" Румен Порожанов. Чистките се правят с две оправдания - че всяка нова власт има право на политически смени и че за разлика от ГЕРБ новите попълнения няма да са "калинки", а ще се избират с конкурс. На практика обаче голяма част от освободените места се попълват по бързата процедура, без състезание, като с предимство са партийни парашутисти. 

На мястото на Лазар Лазаров идва човек от бранша - Стефан Чайков, който е и председател на камара "Пътища". "Искам да имаме нов председател, който идва от бизнеса, за нас е много важно да разширим връзките с бизнеса", мотивира се регионалният министър Десислава Терзиева. За да има приемственост, Лазар Лазаров остава в управителния съвет на АПИ.

Чайков е с богата биография в пътния сектор - десет години е директор на "Пътперфект" и "Пътперфект Груп Холдинг". В съвета на директорите на тези фирми той работи с бившия шеф на пътната агенция от времето на Сакскобургготски - Павел Диковски. Освен в двете фирми Чайков участва и в още 9 - според регистрите все още не е излязъл от нито една. 

В дневния ред на правителството за днес се появи и решение за смяна на директора на Държавна агенция "Архиви" Мартин Иванов. Предложението изненада Иванов, който научи за него от "Сега". "Досега никой не е изказвал недоволство от работата ми. Не съм си мислил, че ще се пенсионирам като директор на агенцията", коментира той. Иванов зае поста през март 2011 г. и направи няколко изключително сполучливи проекта, включително дигитализирането на архивите на Политбюро, и публикуването на имената на загиналите в Балканската война в интернет. Предстоеше публикуването на списъците с осъдените от Народния съд, където трябваше да се включат и всички протоколи от съдебните заседания - пледоарии, последна дума на осъдените и др. Начело на агенцията се очаква да бъде назначен Иван Комитски, бивш началник на архивите на МВР.

Изпълнителният директор на Агенцията за инвестиции Борислав Стефанов пък подаде оставка вчера с мотива липсата на комуникация с правителството. "От три месеца не съм имал среща да говорим за инвестиции с представители на правителството", призна Стефанов, който бе назначен от кабинета на ГЕРБ.

Тези рокади са част от бързите прочиствания на държавната администрация през последните месеци. Военният министър Ангел Найденов беше сред първите, които енергично се заеха да отстранят хората, смятани за близки до ГЕРБ. Бързо бяха сменени шефовете на ключови дирекции в МО, които бяха смятани за близки до ГЕРБ - на "Военни клубове и военно-почивно дело", на "Инвестиции в отбраната", на "Инфраструктура на отбраната" и "Правно-нормативна дейност".

Повсеместни рокади направи и вътрешният министър Цветлин Йовчев. Той освободи 12 областни директори на МВР. Първото уволнение бе на шефа на Столичната дирекция Валери Йорданов. Официалната причина бе несправяне с контрабандата на цигари в София, след като столичен всекидневник пусна снимка как на Женския пазар се продават цигари без бандерол под носа на двама полицаи. След това ГЕРБ приюти Йорданов в Столична община, където го назначи за кмет на район "Витоша". Йовчев освободи и началниците във Видин, Монтана, Плевен, Търговище, Кюстендил, Варна, Стара Загора, София-област, Варна, Перник и Пловдив. Причините отново са слаби резултати и несправяне със задачите. От министерството отрекоха това да е политическа чистка и посочиха, че на повечето освободени са предложени други длъжности, а местата им са заети или от техните заместници, или от началници на голямо РПУ в областта.

За списъци с хора на БСП, които чакат да станат чиновници, се заговори в здравното министерство, след като около 20 души, повечето редови служители, изненадващо бяха уволнени. От големите шефове засега си тръгна само изпълнителният директор на агенцията по лекарствата Евелин Благоев. Министър Таня Андреева се оправда, че прави съкращения заради оптимизиране на администрацията. Имаше и смяна на директори на болници, а включването в борда на директорите на националната онкология на бившия й шеф Петранка Троянова предизвика даже протести. Наложи се от Българския лекарски съюз да молят Андреева да престане с политическите назначения в ръководствата на болниците.

В социалното министерство гръмна скандал покрай смяната на шефа на агенцията за закрила на детето Калин Каменов. Той твърдеше, че го махат по политически причини, тъй като го смятали за кадър на ГЕРБ, а новото назначение е още по-спорно. Ева Жечева е кадър на СДС и е ръководила агенцията през 2001-2002 г., когато е освободена заради финансови нарушения. Членове на БСП от родния й Сливен поискаха премиерът Пламен Орешарски да преосмисли назначаването й. Агенцията е любим пристан за роднини. След като беше оглавявана дълги години от съпругата на Лютви Местан - Ширин, сега в ръководството й като зам.-шеф е дъщерята на видния функционер на БСП Нора Ананиева - Ана.

23 души са освободени в правосъдното министерство, съобщиха оттам. Става дума за младши експерти, които са били назначени без конкурс. Това са нерегламентираните назначения, открити още по времето на служебния министър Драгомир Йорданов. Тогава стана ясно, че около 1/3 от чиновниците в администрацията са назначени без конкурс. По същата линия си заминаха главният секретар Елена Петкова и шефът на инспектората на министерството Янко Хаджигеоргиев.

Десетина души успя да освободи и министърът на образованието Анелия Клисарова. Сред тях има откровена "калинка" - директорът на Центъра за развитие на човешките ресурси Митко Шалев се оказа кадър на ГЕРБ, със спортно образование и 30-годишен стаж като шофьор.

В земеделието ДПС успя да уреди свой човек начело на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури - Майдън Сакаджиев. Само няколко месеца изкара начело на агенцията по горите Красимир Каменов, който бе сменен с Григор Гогов. По същото време бяха сменени и директорите на държавните горски предприятия в Благоевград и Смолян. Бившият кмет на Царево Петко Арнаудов пое горското стопанство в Царево, въпреки протестите на еколозите. 

Солидна чистка направи и екоминистърът Искра Михайлова. Всички директори на РИОСВ бяха освободени, а след това ги последваха шефовете на националните паркове - Антон Станчев на "Централен Балкан", Валери Мечев на "Пирин", Красимир Андонов - на "Рила". Нови шефове получиха и четири басейнови дирекции, които се занимават с управлението на водите. Михайлова даде мъгляви обяснения за смените - лошо изпълняване на работата, липса на добра комуникация, буксуване на европроекти.

Очаквано новото правителство започна да разчиства и по върховете на приходните агенции. Министърът на финансите едва дочака ген. ВаньоТанов да излезе от болницата, за да го освободи от директорското място в митниците. Бе обявено, че за шефския пост ще има конкурс. В началото на месеца бяха освободени началниците на пет ключови регионални митници - Югозападна, Варна, Свиленград, Русе, Пловдив. Петимата са сложени на други длъжности и за постовете им щяло да има конкурси. 

Нови шефове се търсят и за две възлови звена на НАП - във Варна и Бургас, след като началниците им Светлан Петков и Румен Шарпов, провели разговори изпълнителния директор на приходната агенция и решили доброволно да напуснат.