Атентаторите от летището ще бъдат съдени по българските закони

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров каза, че се проверяват следи за убийството на Георги Илиев

Има свидетелски показания, които сочат, че част от задържаните в Перник са свързани с убийството на Васил Горчев и Георги Илиев. Към момента обаче няма материали, които да водят към връзка между "Килърите" 3 и убийството на Мирослава от Перник. Това стана ясно от интервюто с  главния секретар на МВР Светлозар Лазаров в предаване по БНТ.

Той уточни, че на този етап работата на органите на реда е свързана по-скоро с данни, но в последствие това може да се включи в обвинителния акт. Имаме следствени дела за убийствата на Васил Горчев и на Георги Илиев. Материалите се проверяват сега, обясни Лазаров, а по повод евентуална връзка между новите килъри и Мирослава той заяви, че няма да коментира взаимоотношенията между тези лица, защото това ще реши един справедлив съдебен процес.

Случая с "Новите килъри" Лазаров обобщи така: "Концепцията на една престъпна група е страхът. Сега мълчат, защото ги арестувахме и показахме нулева толерантност, най-вероятно".

На въпрос дали Сретан Йосич има връзка с убийството на Георги Илиев, тъй като неговото име също се появява в медиите, главният секретар Лазаров обясни, че става въпрос за трансгранична организирана престъпна група, действала и извън пределите на България.

Досега имаме едно повдигнато обвинение за убийството на Теодор Неофитов.

Колегите продължават да търсят. На този етап търсим още две жертви, които са безследно изчезнали. Няма да навлизам във взаимоотношенията между лицата в групата. Колкото и да звучи куриозно и българското общество, и задържаните лица имат интерес това дело да влезе в съдебна фаза и да се даде една светлина на истината, обясни още Лазаров.

"В момента се извършва разследването на престъпленията. Ние проверяваме престъпления извършени в миналото, но които са разглеждани на парче. Делото е стигнало до определен етап, но не е разглеждано в контекста на организирана престъпна група", посочи още главният секретар на МВР.

За атентата на летище Сарафово, Лазаров бе категоричен: "Извършителите на терористичния акт ще бъдат съдени по българските закони, рано или късно. И това ще бъде един сигнал и към българското общество, и към европейските ни партньори. Проверяваме всичко."/cross.bg