"Червената метла" премете и болниците в Русе и Разград

Мощна политическа метла са развъртели БСП и ДПС в Русе и Разградско

 

Най-вероятно новата кандидатура, която ще бъде предложена в края на седмицата да поеме управлението на МБАЛ – Русе, е д-р Цветан Данев, съобщават от Дунав News.

Очаква се, кандидатурата да бъде разгледана на предстоящото общо събрание на болницата, в което основен акционер вече е държавата. Според запознати, изборът на д-р Цв.Данев, се базира освен на професионалните му умения, така и на връзките му със соцпартията в Русе, коментират здравни специалисти.

Освен кандидатурата на д-р Данев, за нов член на борда вече се спряга и името на бившия народен представител от БСП д-р Руденко Йорданов. След края на депутатския си мандат, Йорданов четири години оглавяваше русенския БЧК.

В края на юли, за готвените промени алармираха депутатите от ГЕРБ Пламен Нунев, Десислава Атанасова и Светлана Ангелова. Още тогава те допълниха твърденията си, като дадоха примери с отложените конкурси за здравната каса и уволненията на голям брой служители от Министерството на здравеопазването. Техните очаквания обаче, бяха че д-р Руденко Йорданов ще поеме болницата. Най-вероятно, поради „жокера”, подаден от бившия здравен министър Десислава Атанасова, местните соц-величия са преосмислили първоначалните си ходове, като сега за поста е планирана само кандидатурата на д-р Цветан Данев. Съвсем скоро предстои да научим решението на Общото събрание на болницата.

В Разградско и цялата област също поголовно се „чистят” от работа кадри с дългогодишен стаж в системата на държавната администрация. Най-пресен пример е готвената смяна на борда на директорите на МБАЛ – Разград. От Дунав News съобщават, че 13 септември 2013 е най-вероятната дата, за която ще бъде насрочено провеждането на Общо събрание в МБАЛ „Св. Иван Рилски”- Разград, на което да бъде избран нов съвет на директорите.

МБАЛ – Разград е с преобладаващо държавно участие – Министерството на здравеопазването държи 76,68% от акциите, Община Разград - 8,88%, а останалите дялове са на другите шест общини от Област Разград. Преобладаващото държавно участие и готвените промени в борда могат да означават само едно - червената здравна министърка Таня Андреева продължава с политическите чистки в областните държавни болници.

Очевидно Андреева не си е взела урок от протестите на работещите в болниците в Пловдив, Стара Загора и Хасково, които се обявиха срещу опитите й да смени шефовете на местните болници, въпреки ефекивното им управление и високите резултати.

Явно новата тактика на министър Андреева е, да се насочи към политически чистки в болниците на градове, където би получила пълна подкрепа от местните соц-велможи. Разград е добър пример. Там „чистката” ще бъде подпомогната от червения кмет Денчо Бояджиев и мнозинството на ДПС в Общинския съвет, което работи в прекрасни отношения с коалиционните партньори от БСП.

Сред най-спряганите имена за нови попълнения в Съвета на директорите на МБАЛ – Разград са д-р Гечо Жеков – УНГ-специалист, д-р Владимир Заимов - психиатър и д-р Левент Апти - анестезиолог. В момента д-р Заимов е общински съветник от БСП, а д-р Апти е съветник от квотата на ДПС. Според източници от разградската столетница, д-р Жеков е най-вероятният бъдещ изпълнителен директор на областната болница. Жеков се ползвал с много големи протекции както в местните соцсреди, така и на „Позитано” 20. Именно затова изборът му бил „почти в кърпа вързан”. Договорката за изборът му с партньорите от ДПС, е място заместник-директор на МБАЛ – Разград и още няколко апетитни позиции в болниците в останалите общини на Разградска област, където ДПС имат собствено мнозинство.