Животновъди плашат кабинета с протести до 30 дни

Ако не бъдат изпълнени исканията им за развитие на бранша

Животновъди заплашиха с протести до 30 дни, ако не бъдат изпълнени исканията им за развитието на бранша. В декларация, адресирана до министър-председателя Пламен Орешарски те настояват да бъдат отпуснати 1000 евро на една животинска единица, обвързана с производство във вид на дългосрочен кредит с 3% лихва, като изплащането на кредита да започне след петата година. Също така и прекредитиране на кредити, получени от ДФЗ – РА в стопанските 2008, 2009, 2010 и 2012 години.

Сред останалите искания на животновъдите са: 10 % от директните плащания за новия програмен период да бъдат разпределени между зеленчукопроизводители и животновъди;

облекчаване условията за категоризация на фермите 2-ра и 3-та категория, а не само отлагане на дерогационния период;

облекчаване условията за торохранилища и отлагане на дерогационния период;

промяна в Закона за собственост и ползване на земеделските земи за отдаване и на общинска земеделска земя с предимство и без търг на животновъдни ферми;

 използване акциз на горивата на една животинска единица от 2014 г.

Декларацията е подписана от Съюз на животновъдите в България, Националното сдружение на месо и млекопроизводителите, Асоциация на млекопроизводителите "Тракия милк" - Пловдив, Национална асоциация на животновъдите в България, Национален съюз на говедовъдите, Асоциация на животновъдите "Гергьовден" - Стара Загора, Национална овцевъдна асоциация животновъдите.

Писмото е заради поредната сушава година и задълбочаващата се икономическа криза в страната. В него се казва още, че кабинетът "Орешарски" ще получи нужния толеранс за приемане на всички искания, но само от 30 дни. След това ще се пристъпи към протестни действия, предаде "Фокус".