35 млн. евро са отделени за жп проекти през 2014 - 2020 г.

Политика

27-08-2013, 17:28

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Развита и модернизирана транспортна мрежа - целта за следващия програмен период

Завършване на железопътното направление от сръбската до турската и гръцката граница и цялостната рехабилитация на жп отсечка Пловдив ще бъдат основните ни приоритети за периода 2014 - 2020 година. Това каза министърът на транспорта Данаил Папазов, на първата копка на ж.п линията Харманли - Свиленград, предаде Фокус. Основната цел на проекта е да се реконструира цялото трасе, за да може по него да се развива скорост до 160 км/ч. Същевременно с това се покриват всички изисквания за безопасност на движението, енергийна ефективности и опазване на околната среда.

По думите на Папазов - обща цел е да се развива и модернизира железопътна мрежа в България, която да развива икономическия потенциал на страната.

"Европейската комисия определя като стратегическа цел да се развива железопътния потенциал в региона", каза транспортният министър. "Строителството на жп трасето ще възобнови строителствотo в региона и на други съоръжения, а също така и на друга пътна инфраструктура. При досегашното изпълнение на проекти при изграждане на 30 км от жп трасето се изгражда и 30 км пътна инфраструктура", посочи той.

Министърът каза, че реализирането на такива проекти ще помогнат на страната за закупуването на нови влакове през следващия програмен период. По този начин ще започне модернизацията на подвижния състав на железницата.

Министър Данаил Папазов направи първата копка по реконструкцията на ж.п. линията Харманли - Свиленград: Първомай - Свиленград, част от проекта за реконструкция и електрификация на ж.п. линията Пловдив - Свиленград. Проектът е на стойност 146 786 821, 75 лева с ДДС. 

Активно се работи за подготовката на редица такива проекти, които могат да бъдат осъществени след 2014 година. За тяхната подготовка, бяха необходими около 35 милиона евро, които осигурихме чрез преразпределение на финансовия ресурс в самата ОП "Транспорт” и вече проектите се изпълняват, посочи Данаил Папазов.