Всеки ден физическо и трудово в училище

Най-доброто от печата

27-08-2013, 06:25

Снимка:

Александър Петров

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Намаляват броя на учебните часове за седмицата

Часове по физическо възпитание и спорт да има всеки ден в българските училища. Това предвижда проектонаредба на Министерството на здравеопазването, подготвяна от експерти на ведомството.
Идеята е седенето на учениците зад чина и компютъра и претоварването с информация да се балансират с повече игри и движение, като така се избегнат агресията, гръбначните изкривявания, обездвижването и редицата заболявания в детска възраст в резултат на нездравословния начин на живот, поясниха от ведомството.
Българчетата са
в първата десетка по излишни килограми
в Европа. Над 30% от учениците в нашата страна са с наднормено тегло, а 13 на сто от тях са със затлъстяване. Същевременно само 3% от тях се занимават активно със спорт. За разлика от нас в Швеция и Хърватия процентите са 26 и 15.
В резултат на излишните килограми децата ни развиват във все по-ранна възраст хипертония, бъбречни заболявания и диабет.
Вече имаме и 10-годишни пациенти с високо кръвно, обясни проф. Нина Гочева от Националната кардиологична болница.
За
освобождаване от агресията
и изграждане на устойчива психика проектонаредбата на МЗ предвижда всеки ден в училищата да има час по изкуства, бит и техника.
Препоръката на здравното ведомство е четвъртокласниците да имат най-много 5 учебни часа. Предвижда се учениците от пети до осми клас да не учат повече от 6 часа на ден, а не както сега и по 7. Гимназистите също трябва да учат по 6 часа, като се допуска два пъти седмично те да имат и по 7.
Наредбата на образователното министерство в момента
надхвърля броя на часовете
нужни за придобиване на общообразователния минимум на учениците, констатират здравните експерти.
Според сега действащите учебни програми например в трети и четвърти клас децата трябва да имат 928 часа, разпределени в 32 седмици. Това означава, че те ще имат по 6 учебни часа четири дни и 5 само в един ден.
От пети до осми клас за 34 седмици те трябва да имат 1156 учебни часа, което означава, че четири дни седмично те трябва да имат 7 и само един ден 6 часа. Проектът на МЗ предстои да бъде съгласуван с Министерството на образованието.
С искане за намаляване на уроците и повече физическо и спорт в школото излезе през 2008 г. и бившият здравен министър проф. Радослав Гайдарски. Тогавашният образователен министър Даниел Вълчев обаче го контрира, че предложението е в нарушение на закона за средното образование. Така до намаляване на часовете не се стигна.